Novica
31.10.2006
Odziv na izjave varuha človekovih pravic glede preselitve Romov

Dejanje varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki je sporazumno in začasno preselitev Romov iz Ambrusa v postojnski nastanitveni center označil za konec pravne države ter s tem v zvezi zatožil Slovenijo Svetu Evrope, je nerazumno in neodgovorno.

 

Dogovor o začasni nastanitvi v postojnski center je bila dosežena v soglasju z Romi in krajani. Doslej namreč še nihče ni predlagal kakšne boljše rešitve. Problem je obstajal že vrsto let in gospod Hanžek k njegovi rešitvi ni prispeval še ničesar. Vlada RS preko pristojnih ministrstev vlaga znatne napore v iskanje primerne lokacije, ki jo prav tako želimo izbrati v soglasju s predstavniki romske skupnosti.

 

Potezo varuha človekovih pravic obžalujemo, saj neupravičeno blati Republiko Slovenijo pred mednarodnimi institucijami. Slovenija namenja znatna sredstva za reševanje romskih bivanjskih razmer ter za njihovo integracijo v družbo. Veliko napora je bilo vloženega tudi v skrb za pridobitev njihovih poklicnih kvalifikacij ter za integracijo romskih otrok v šolski sistem. Nenazadnje bo Vlada RS v kratkem obravnavala in v Državni zbor RS poslala tudi predlog zakona o posebnih pravicah romske skupnosti.

 

 

Nazaj na seznam