Novica
15.12.2006
Premier Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta (15.12.2006)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v četrtek in petek, 14. in 15. decembra 2006, udeležil zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Osrednja pozornost voditeljev držav članic Evropske unije na tokratnem zasedanju bo namenjena širitvi, aktualni problematiki na področju pravosodja in notranjih zadev, razpravi o inovacijah, energetiki ter podnebnih spremembah, ki je bila začeta že na neformalnem vrhu oktobra letos v Lahtiju, kakor tudi zunanjim odnosom povezave.

 

Predsedniki držav oziroma vlad bodo ob tej priložnosti sprejeli zaključke o pristopu Romunije in Bolgarije k Evropski uniji ter v luči poročil Evropske komisije nadaljevali pogovore o različnih vidikih širitvenega procesa, vključno s prizadevanji držav Zahodnega Balkana na njihovi evropski poti.

 

Med vprašanji, ki zadevajo področje svobode in varnosti, naj bi Evropski svet v luči razprave o nezakonitih migracijah začrtal strateške usmeritve celostne strategije upravljanja zunanjih meja in okrepitve nadzora na zunanjih morskih mejah. Ob tej priložnosti bosta obravnavana tudi stanje in nadaljnji razvoj širitve schengenskega prostora, kot to izhaja iz zaključkov decembrskega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve.

 

Poudarek bo namenjen tudi spodbujanju konkurenčnosti evropskega gospodarstva s pomočjo inovacijske politike v luči doseganja ciljev, začrtanih v Lizbonski strategiji. Voditelji držav petindvajseterice bodo ob tem izmenjali poglede na možnosti krepitve energetske politike, saj je le ta, tudi zaradi podnebnih sprememb, nujno potrebna.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo pred zasedanjem Evropskega sveta udeležil tudi vrha Evropske ljudske stranke. Ob tej priložnosti bo premier tudi svečano odprl nove prostore Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju.

 

 

PROGRAM:

Petek, 15. december 2006

 

10.00

Drugi del delovnega zasedanja Evropskega sveta
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

13.00 (predvidoma)
Novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše
Lokacija: Tiskovna soba Republike Slovenije

 

13.40
Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo odprl nove prostore Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji
Lokacija: Stalno predstavništvo Republike Slovenije, 44 Rue de Commerce, Bruselj

Nazaj na seznam