Novica
10.01.2007
Premier Janez Janša z italijanskim zunanjim ministrom o skupnih izzivih in krepitvi sodelovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Italijanske republike Massima D'Alemo. V pogovoru sta sogovornika ocenila, da se lahko pozitivno vzdušje v odnosih med državama še okrepi s konkretizacijo sodelovanja na številnih področjih.(Photo: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


Premier Janez Janša je pozitivno ocenil predlog italijanske strani za poglobitev stikov med ministrstvi, pristojnimi za promet, energetiko in okolje. Tako bi vladi obeh držav tudi lažje in bolj učinkovito razreševali aktualna vprašanja, povezana s spoštovanjem ekoloških standardov v Severnem Jadranu.


Sogovornika sta se strinjala, da sta državi pred številnimi skupnimi izzivi, italijanski zunanji minister pa je Sloveniji zagotovil vso podporo pri predsedovanju Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.


Prav tako sta ocenila, da imata manjšini pri krepitvi dobrososedskih odnosov pomembno vlogo in pomenita dodatno priložnost za partnersko sodelovanje. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem izrazil upanje, da bo italijanska vlada izpolnila slovenska pričakovanja glede konstituiranja paritetnega odbora ter izvajanja določil t.i. Zaščitnega zakona za slovensko manjšino v celoti.

Nazaj na seznam