Novica
21.02.2007
Premier Janez Janša z vladno ekipo ponovno v Pomurju

Z dopoldanskim delovnim posvetom v Moravskih Toplicah so predsednik vlade Janez Janša in ministri začeli drugi dan obiska Vlade RS v Pomurju. Kot je bilo obljubljeno že na prvem obisku, ki je bil 2.3.2005, se je tokrat vladna ekipa ponovno odpravila v to regijo z namenom, da pokaže kaj je bilo v tem času narejenega, kateri problemi so bili rešeni in da preveri dogovore, ki so bili sprejeti v sodelovanju s pomurskimi lokalnimi oblastmi. V teh dveh dneh se je tako zvrstilo kar 75 različnih dogodkov in srečanj s predstavniki različnih lokalnih institucij in gospodarskih družb.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon2000)


Na delovnem posvetu so člani vlade govorili o razvojnih perspektivah Pomurja, se seznanili z aktualnimi razmerami v regiji ter ocenili realizirane obljube izpred dveh let. Vladna ekipa se je tako ob tej priložnosti seznanila s tistimi projekti, ki so bili doslej izvedeni in že dajejo konkretne rezultate, ter tistimi za katere so bili postavljeni temelji.

 

Kasneje se je premier, skupaj z ministrom Janezom Podobnikom, srečal s predstavniki Zveze Romov Slovenije, kjer so obravnavali stanje na področju romske problematike, o kateri so se sicer pogovarjali že pred dvema letoma. Sogovorniki so se strinjali, da je bilo v tem obdobju storjenih precej korakov naprej, napredek pa je bil narejen na področju zaposlovanja, šolstva in reševanja prostorske problematike, še vedno pa obstajajo nekatera odprta vprašanja, ki jih bo potrebno reševati s skupnimi močmi. Kot pozitiven so ocenili predlog zakona o romski skupnosti, ki je trenutno v parlamentarni proceduri in bo po mnenju sogovornikov še dodatno pospešil reševanje težav, s katerimi se srečujejo slovenski Romi. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc je ob tej priložnosti izrazil tudi zadovoljstvo, da se je v zadnjih dveh letih veliko stvari spremenilo na bolje, s čimer se slovenski Romi lahko pohvalijo tudi v evropskem prostoru.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon2000)


Popoldne je premier v Ljutomeru obiskal tovarno masivnega pohištva Murales, ki je izvozi približno 60 % svoje proizvodnje. Predsednik vlade, ki ga je spremljal tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, je vodstvu podjetja čestital za dobre poslovne rezultate ter izrazil zadovoljstvo nad dejstvo, da podjetje daje veliko število delovnih mest v regiji, kjer je sicer brezposelnost velika. Z gostitelji se je pogovarjal še o možnostih koriščenja evropskih sredstev, pomanjkanju ustrezno usposobljenega kadra in odpravi administrativnih ovir. Sogovorniki pa so izmenjali še stališče do nastajajoče uredbe o davčni regijski olajšavi, ki bo podrobneje definirala področje dejavnosti raziskav in razvoja, o davčni politiki in spremembah delovne zakonodaje. Premier je ob tej priložnosti še poudaril, da želi vlada spodbujati poslovno okolje tudi v manj razvitih regijah.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon2000)


Predsednik Vlade RS Janez Janša je na kasnejši novinarski konferenci med ključnimi elementi, ki bodo v prihodnje zaznamovali razvoj regije, izpostavil odločitev o uvedbi pokrajin. Le ta je v obdobju od zadnjega obiska dozorela do te mere, ko obstajajo realne možnosti, da bi na prihodnjih državnozborskih volitvah lahko volili tudi predstavnike v pokrajinske organe, je še dejal premier. Uvedba pokrajin bo omogočila prenos številnih pristojnosti in tudi finančnih sredstev; slednjih naj bi bilo v primeru Pomurja med 80 in 90 mio €. S tem bo omogočen tudi večji manevrski prostor in boljše upravljanje z razvojnimi potenciali regije.


Kot drugi ključni element, ki bo po besedah predsednika vlade Janeza Janše, zagotovili hitrejši razvoj regije je izgradnja pomurskega avtocestnega kraka v skupni dolžini 70 km. Gre za največje infrastrukturno vlaganje v Pomurju v letošnjem letu. Temu bo sledila tudi investicija v železniško omrežje, pri čemer je premier posebej izpostavil modernizacijo odseka Pragersko–Hodoš. Pri tem pa je tudi poudaril, da tu rešitve niso možne čez noč, da pa bo vlada, tudi s pravičnimi odškodninami najbolj prizadetim, poskušala omiliti učinke ekstremnih prometnih tokov, s katerimi se sooča regija.


 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon2000)


Premier je ob tem tudi spomnil na novosti, ki jih prinašata zakon o financiranju občin ter zakon o dohodnini. Sprejete spremembe, ki zagotavljajo pravičnejšo razdelitev finančnih sredstev, bodo vsem 27 pomurskim občinam zagotovile dodatna sredstva v višini 10 mio €.

 

Vlada je v obdobju od prvega obiska v Pomurju sprejela tudi Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023, ki enakomerno razdeljuje ključne razvojne projekte Slovenije po vseh njenih regijah in tako omogoča hitrejši ter bolj uravnotežen razvoj. Resolucija v Pomurju predvideva dva projekta - gospodarsko središče OKO in vzpostavitev mreže centrov za urgentno medicino z ureditvijo centra za nujno medicinsko pomoč v kliničnem centru Murska Sobota. Možnosti za razvoj te regije pa odpira tudi nove finančna perspektiva, v okviru katere so na voljo znatna finančna sredstva, ki jih Pomurje lahko črpa za izvajanje posameznih projektov, je dejal premier Janez Janša.

 

Izpostavil je tudi podatek, da so bile v letu 2006 podeljene koncesije za izgradnjo domov za starejše v Beltincih, Gornji Radgoni in Radencih, ki z novimi kapacitetami izboljšujejo problematiko na tem področju in zagotavljajo novih 300 postelj.

 

(Foto: Neboša Tejić/Salomon2000)


Predsednik vlade je tudi povedal, da je bilo v preteklem letu v programe aktivne politike zaposlovanja vključenih skoraj 8.000 oseb, kar je več kot za 50% leto poprej. V primerjavi z letom 2005 se je število registriranih brezposelnih oseb v Pomurju zmanjšalo za 18,7 % in je bilo najnižje v zadnjih desetih letih. Ob tem se je v letu 2006 zaposlilo skoraj 5.400 oseb, kar pomeni 1,8 % več kot leta 2005.

 

Pozno popoldne se je premier z vladno ekipo v Radencih srečal še z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki iz Pomurja. Govorili so o gospodarskih in drugih priložnosti, ki so pred regijo ter izzivi, s katerimi se ta sooča.


(Foto: Neboša Tejić/Salomon2000)


Zvečer pa se je vladna ekipa uspešno pomerila v malem nogometu proti ekipi Pomurja, ki so jo sestavljali gospodarstveniki in župani te regije. Vladna ekipa je v zanimivem dvoboju z rezultatom 5:2 premagala domačo ekipo. Izkupiček prostovoljnih prispevkov, ki so bili zbrani ob tej priložnosti, je šel za humanitarni namen.


Že prejšnji dan pa se je predsednik Vlade RS Janez Janša sestal s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji (več o srečanju).

 

Nazaj na seznam