Novica
26.04.2007
Premier Janez Janša sprejel predsednika Cipra

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel ciprskega predsednika in premiera Tassosa Papadopoulosa, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Sogovornika sta se strinjala, da so politični odnosi med državama prijateljski. Medsebojno sodelovanje se bo v prihodnje še okrepilo, saj je Ciper z izpolnjevanjem konvergenčnih kriterijev na dobri poti, da se z začetkom naslednjega leta pridruži evro-območju. Po zagotovilih predsednika vlade Janeza Janše je Slovenija pri tem pripravljena nuditi polno podporo, tudi z izmenjavo izkušenj na strokovni ravni. Ob tem sta soglašala s pomenom nadaljnje širitve evro-območja, saj le ta prispeva k nadaljnji krepitvi Evropske unije.


Premier Janez Janša in predsednik Tassos Papadopolous sta izmenjala poglede na reševanje ciprskega vprašanja ter nadaljnjo širitev Evropske unije, zlasti s Turčijo. Pri tem sta tempo in uspeh integracije pristopnic odvisna od izpolnjevanja kriterijev in spoštovanja sprejetih dogovorov. Enotna sta si bila tudi v pogledih na solidarnost med obstoječimi članicami povezave. Spregovorila sta tudi o aktualnih razmerah na Bližnjem vzhodu, saj je omenjena regija strateškega pomena za celotno Evropsko unijo.

Nazaj na seznam