Novica
10.05.2007
Premier Janez Janša na srečanju predsednikov držav in vlad članic Procesa za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je na posebno povabilo predsednika Vlade Republike Hrvaške Iva Sanaderja, ki trenutno predseduje Procesu sodelovanja držav Jugovzhodne Evrope (SEECP), udeležil sestanka predsednikov vlad in držav SEECP, ki poteka 10. in 11. maja 2007 v Zagrebu. Republika Hrvaška je na vrhunski sestanek poleg predsednikov držav in vlad članic SEECP povabila tudi visoke predstavnike EU ter predsednike držav in vlad držav donatork. 

 


Premier Janez Janša se je zvečer udeležil uradne večerje, ki jo je gostil hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Vrh v Zagrebu bo potrdil prenovo sheme regionalnega sodelovanja na območju Jugovzhodne Evrope, ki jo narekuje povečano lastništvo držav v regiji nad procesi, usmerjenimi v evroatlantske povezave. Pod okriljem SEECP bo tako naloge, ki jih je doslej opravljalo Regionalno omizje Pakta stabilnosti za JVE, postopoma prevzemal novoustanovljeni Regionalni center za sodelovanje (RCC). Slovenija, že doslej med najbolj aktivnimi članicami Pakta stabilnosti, podpira reformo regionalnega sodelovanja in je že napovedala donacijo za novoustanovljeni RCC.

 

Udeležba premiera Janeza Janše na vrhu SEECP v Zagrebu je izraz nadaljnje in kontinuirane zavzetosti Slovenije za regijo JVE, posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici 2008. Takrat namerava Slovenija, skupaj z naslednjo predsedujočo v SEECP Bolgarijo, ustrezno zaznamovati inavguracijo Regionalnega sveta za sodelovanje, predvidoma v mesecu februarju.

Nazaj na seznam