Novica
16.10.2007
Premier Janez Janša čestital Nobelovim nagrajencem

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v čestitkah Nobelovima nagrajencema za mir, nekdanjemu podpredsedniku ZDA Alu Goreu ter Mednarodni skupini OZN o klimatskih spremembah (IPCC) poudaril, da izbira prejemnikov nagrade za mir potrjuje krepitev zavesti o vplivu podnebnih sprememb na globalno varnost človeštva. Pri tem je izrazil veliko priznanje nekdanjemu podpredsedniku ZDA Alu Goreu za njegovo zavzetost pri dvigovanju zavesti na globalni ravni o nujnosti ukrepanja glede podnebnih sprememb. V zvezi s slednjim pa je prav vloga Mednarodne skupine OZN o klimatskih spremembah posebnega pomena pri zagotavljanju znanstvenih podlag za verodostojno razpravo o globalnih podnebnih spremembah, je v čestitki direktorju IPCC dr. Pachauriju še zapisal premier Janez Janša.

 

Pomen pionirskega dela za razvoj znanosti dr. Alberta Ferta in dr. Petra Grünberga na področju fizike ter dr. Gerharda Ertla na področju kemije ter uporaba njihovih raziskovalnih dosežkov za dobrobit človeštva pa sta bili osrednji misli, ki ju je predsednik slovenske vlade izpostavil v čestitkah omenjenim Nobelovim nagrajencem.

 

V pismih prejemnikom Nobelove nagrade za medicino, dr. Mariu R. Capecchiju, dr. Martinu J. Evansu ter Oliverju Smithiesu je premier izpostavil zlasti humanitarno naravo njihovega znanstvenega delovanja, medtem ko je v čestitki Nobelovi nagrajenki za literaturo, pisateljici Doris Lessing podčrtal transformativno moč literature kot nosilca naše civilizacije.

Nazaj na seznam