Novica
16.11.2007
Premier Janez Janša: Podnebne spremembe so izziv širše družbe in vsakega posameznika posebej

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil mednarodne konference z naslovom »Podnebne spremembe: priložnost za razvoj«. V svojem govoru je poudaril, da nevarnosti, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ponujajo hkrati tudi celo paleto priložnosti.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

»Priložnost za gospodarsko rast in nova delovna mesta, za trajnostno energetsko oskrbo in inovativne tehnološke rešitve, za večje sožitje z naravo in poglobitev skupne akcije. Če povzamem z naslovom današnje konference: nudijo nam tudi priložnost za napredek,« je dejal predsednik vlade. »Samo če bomo ukrepali vsi in sedaj, bomo ukrepali trajnostno in še vedno sorazmerno poceni. Ocene govorijo o tem, da bi bili stroški posledic veliko višji od stroškov ukrepov za preprečevanje najhujšega,« je še dodal.

 

V Sloveniji smo na izzive podnebnih sprememb odgovorili z mrežo ukrepov, ki upoštevajo tako njihove okoljske kot tudi gospodarske, socialne, razvojne in tehnološke dimenzije. Eden izmed osrednjih poudarkov pri tem je, po besedah predsednika vlade, spodbujanje trajnostne rabe energije, še posebej na podlagi obnovljivih virov energije. Prav tako Slovenija spodbuja vlaganje v raziskave in razvoj ter povečanje inovativnosti na energetsko-podnebnem področju. »Razvijamo nove energetsko-podnebne tehnologije, kot na primer s projektom trajnostne energije in ekonomije vodika, v katerih vidimo evropski potencial za tretjo industrijsko revolucijo. Čeprav tehnologija vodika trenutno vsebuje še veliko neznank, ne velja zanemariti potenciala, ki ga skriva za shranjevanje in distribucijo energije v prihodnosti,« je poudaril slovenski premier.

 

»Podnebne spremembe niso le problem vlade in gospodarstva; so izziv širše družbe in vsakega posameznika posebej,« je še dejal, ter ob tem izpostavil podatek, da bi pri zmanjšanju ogrevanja v vsakem gospodinjstvu zgolj za eno stopinjo Celzija, letno zmanjšali emisije CO2 za tristo kilogramov, medtem ko bi jih z uporabo varčne žarnice v njeni življenjski dobi preprečili še nadaljnjih štiristo. »Globalen pristop je poleg tega nujen, če želimo preprečiti črne scenarije mejnih konfliktov, novih migracijskih valov in humanitarnih kriz.«

 

Slovenija, ki bo čez nekaj tednov prevzela krmilo Sveta EU, je energetsko-podnebna vprašanja uvrstila med štiri vodilne prednostne naloge. »Prizadevali si bomo, da bo obravnava novega podnebno-energetskega svežnja potekala čimbolj gladko. Zavedamo se zadreg držav članic, ki jih bo treba premostiti z argumentiranimi razpravami, medsebojnim zaupanjem in pripravljenostjo na kompromis. Tukaj računamo na pomoč vseh sodelujočih,« je povedal predsednik vlade Janez Janša ter dodal: »Pomembno je, da tretjim državam ne vsiljujemo zgolj svojih ciljev, ampak da damo tudi njim besedo in priložnost, da najprej sami zastavijo svoje smernice. Na takšni podlagi se bo moč bolj konstruktivno pogajati.«

 

Ob koncu svojega nastopa je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je velikanska večina državljanov Evropske unije zaskrbljena zaradi podnebnih sprememb; še več pa jih meni, da mora vodilno vlogo pri zmanjševanju globalnega segrevanja odigrati prav Unija. »Sprejmimo te številke in ta pričakovanja kot poziv. Le s skupnimi močmi politike, gospodarstva, stroke in civilne družbe lahko bitko proti podnebnim spremembam, končamo kot zmagovalci,« je zaključil premier Janez Janša.

 

  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam