Novica
18.01.2008
Premier Janez Janša: Evro je stabilna in spoštovanja vredna valuta

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes, na povabilo ciprskega predsednika Tassosa Papadopoulosa, udeležil slovesnosti ob uvedbi evra v Republiki Ciper. Na uradni slovesnosti v Nikoziji, ki so se je poleg ciprskega predsednika udeležili tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, podpredsednica Evropskega parlamenta Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet in drugi visoki gostje, je premier Janez Janša nastopil kot osrednji govornik. Poudaril je, da je uvedba evra velik in zahteven projekt za vsako državo. V tej luči je Cipru čestital za uspešen prevzem skupne evropske valute in izrekel priznanje za stabilne javne finance ter dobre makroekonomske kazalce.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Evro je po njegovih besedah stabilna in spoštovanja vredna valuta, ki pozitivno vpliva na mednarodno ekonomsko sodelovanje in posledično prispeva tudi k nastanku novih delovnih mest. Prav tako prinaša veliko prednosti – za gospodarstvo in za potrošnike. Članstvo v Evropski monetarni uniji pomeni veliko odgovornost in hkrati zavezo k skupnim ciljem politične in gospodarske stabilnosti. Ob tej priložnosti je premier Janez Janša izrazil tudi željo, da bi število držav, ki imajo evro za lastno valuto, naraslo v letu 2009.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pred večerno slovesnostjo se je predsednik slovenske vlade sestal tudi s predsednikom Republike Ciper Tassosem Papadopoulosom, ki opravlja tudi funkcijo predsednika vlade. Poudaril je, da uvedba evra na Cipru ni pomemben korak le Ciper, temveč tudi za Evropsko unijo. To po njegovih besedah jasno dokazuje tudi, da Evropska monetarna unija ni nekakšen privaten ali zaprt klub. »Je odprt klub, ki je dosegljiv za vse članice Evropske unije, ki izpolnjuje zahtevne predpisane pogoje.« 

 

Ciprski predsednik se je premierju Janezu Janši zahvalil za pomoč Slovenije pri uvedbi evra. Dejal je, da je bila Slovenija prva izmed novih držav članic Evropske unije, ki je uvedla evro, ves čas pa so njeni predstavniki Cipru pomagali s svojimi izkušnjami in nasveti.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta Janez Janša je gostitelju predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Med njimi je izpostavil ratifikacijo Lizbonske pogodbe ter poudaril pomen dokončanja procesa njene ratifikacije s strani držav članic Evropske unije še v letošnjem letu. Oba sogovornika sta tudi poudarila, da nameravata Slovenija in Ciper to storiti že v času slovenskega predsedovanja. Gostitelj pa je ob tej priložnosti tudi podprl vse prednostne naloge slovenskega predsedstva in zaželel premierju Janezu Janši učinkovito predsedovanje.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Na pogovorih sta se dotaknila tudi ciprskega vprašanja in se zavzela za njegovo reševanje pod okriljem Organizacije združenih narodov. Predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob tem ciprskemu predsedniku zagotovil tudi vso podporo in solidarnost Republike Slovenije.

 

   Govor predsednika Vlade RS (angleško)

Nazaj na seznam