Novica
24.01.2008
Premier Janez Janša: Okoljsko-energetski zakonodajni paket je eden najpomembnejših zakonodajnih paketov na začetku 21. stoletja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci komentiral nekatere najbolj aktualne evropske in tudi domače teme. Ob tej priložnosti je pozornost namenil zakonodajno okoljsko-energetskemu paketu, ki ga je včeraj predstavila Evropska komisija in komentiral volitve v Srbiji. Ob tem je izrazil tudi veselje ob današnji vladni potrditvi včeraj parafiranega sporazuma s sindikati javnega sektorja.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade je na kratko predstavil predlog okoljsko-energetskega zakonodajnega paketa, ki je tudi ena od prioritet predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Slovenija, po besedah premierja, pozdravlja predlog Evropske komisije, saj gre za enega najpomembnejših zakonodajnih paketov Evropske unije na začetku 21. stoletja. V predstavljenem okoljsko-energetskemu paketu so predlagane tako poti, po katerih lahko zastavljene cilje dosežemo, kot tudi konkretne zaveze držav članic. »Zdaj sledi precej naporna faza usklajevanja in proceduralnih postopkov« v katero je Slovenija vključena kot predsedujoča Svetu Evropske unije, je dejal predsednik vlade in poudaril delikatnost razprave o okolju in energiji, še posebej zaradi različnih stališč držav članic, tudi glede uporabe jedrske energije.

 

Premier se je dotaknil tudi demokratičnih predsedniških volitev v Srbiji. Po njegovih besedah se bodo v drugem krogu državljanke in državljani Srbije odločali o programih dveh kandidatov, ki sta dobila največ glasov. »Ob tem gre tudi za precej jasno izbiro med različnimi potmi, ki jih oba kandidata ponujata v prihodnosti oziroma za prihodnost te države,« je zatrdil predsednik vlade in dodal, da bo usmeritev, ki jo bo Srbija izbrala, zelo pomembno vplivala na podobne cilje ostalih držav Zahodnega Balkana, vezanih na evropsko perspektivo. Ob tem je izrazil prepričanje, da je za Srbijo najboljša pot odločitev za evropsko perspektivo. »S tega vidika so te volitve pomembne ne samo za državljanke in državljane Srbije, ampak tudi za celotno regijo Zahodnega Balkana oziroma za njeno perspektivo in stabilnost.«

 

Premier Janez Janša je ob tej priložnosti spregovoril tudi o dogajanju doma in se zahvalil sindikatom zaposlenih v javnem sektorju za kooperativnost in pripravljenost na kompromis, v zvezi z napovedano stavko. Po njegovem je bil včeraj sklenjen dogovor o rešitvi, ki ne bo ogrožala makroekonomske stabilnosti. »S tem je bil dosežen eden od ključnih pogojev za to, da vlada lahko pristane na takšen sporazum in danes bo verjetno tudi podpisan,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je izrazil zadovoljstvo tudi ob dejstvu, da je do podobne rešitve prišlo še v zvezi z zahtevami avtoprevoznikov, ki  so v pogajanjih z ministrstvom za promet in ob sodelovanju ministrstva za finance le našli skupni jezik, tako da tudi napovedane stavke avtoprevoznikov ne bo. Predsednik vlade je izpostavil, da so pogovori sindikatov zaposlenih v javnem sektorju in avtoprevoznikov z vlado zgleden primer, kjer je z realnimi pogovori in z racionalno obravnavo problemov možno doseči dober kompromis ter izrazil upanje, da bi na takšen način prišlo do soglasja tudi s socialnimi partnerji v zasebnem sektorju.

 

        Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam