Novica
09.06.2008
Premier Janez Janša: Evro-sredozemska univerza uživa široko politično, moralno in stvarno podporo

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Portorožu udeležil slovesnosti ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerze (EMUNI). Premier, ki je bil pokrovitelj omenjenega dogodka, je v slavnostnem nagovoru ob ustanovitvi EMUNI izpostavil, da le-ta uživa politično, moralno in stvarno podporo Evro-sredozemske parlamentarne skupščine, Evropskega parlamenta in Evropske komisije. Poleg tega ustanovitev Evro-sredozemske univerze predstavlja enega izmed konkretnih projektov Evropskega leta medkulturnega dialoga, saj bo postala univerzitetno stičišče vseh 39 držav Evro-sredozemskega partnerstva.

 

(Foto: Bobo)

 

»Evropa in Sredozemlje sta bila od nekdaj neločljivo povezana. Evropska kultura, umetnost in znanost se še danes navdihujejo ob dosežkih starih Egipčanov, Hebrejcev, Feničanov, Grkov, Rimljanov in drugih, ki so vsak ob svojem času sooblikovali prostor, ki mu pripadamo,« je povedal premier in izpostavil, da se v Sredozemlju srečuje veliko število religij, jezikov in kultur, kar mu tudi danes, na pragu 21. stoletja daje svojevrsten čar.

 

(Foto: Bobo)

 

»Zavedamo se, da gre za partnerstvo med državami in kulturami, ki so si v marsičem podobne in v marsičem različne; da gre za prostor mnogih antagonizmov in opaznih razlik; za regijo, ki jo skupno morje povezuje in hkrati ločuje; ki jo različne kulture bogatijo in vznemirjajo obenem; ki jo pluralnost dela zanimivo, a hkrati nepredvidljivo. Toda prav zato, ker smo tako različni, čutimo potrebo po srečevanju, dialogu, raziskovanju in medsebojni bogatitvi«, je povedal premier Janez Janša. Ob tem je poudaril, da ključ do prihodnosti sredozemskega prostora leži v izobraževanju in vzgoji mladih v etična bitja, ki so odprta do sveta in ki medkulturni dialog upoštevajo kot življenjsko vrednoto. »To bo tudi temeljna dodana vrednost nove univerze. Vsak posameznik, ki bo delal ali se učil na tej ustanovi, bo tudi svojstven ambasador medkulturnega dialoga.«

 

(Foto: Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je še dejal, da se zaveda truda in znanja, ki je bil vložen v ustvarjanje EMUNI, ki z današnjo slovesnostjo še zdaleč ni končano. Podpora, ki jo projekt EMUNI uživa v mednarodni skupnosti bo omogočila nadaljnji razvoj in jo povzdignila med najodličnejše institucije medkulturnega sodelovanja v mednarodni skupnosti.


 Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam