Novica
13.06.2008
Premier Janez Janša: Evropski voditelji smo odločeni, da poiščemo rešitev za nastalo situacijo

»Obstaja velika odločenost, da se gre naprej, da se išče rešitev izhoda iz te situacije v okvirjih, ki jih zastavlja Lizbonska reformna pogodba,« je v odzivu na objavo uradnih izidov referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki je včeraj potekal na Irskem, dejal predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta Janez Janša. Dodal je, da se bodo prihodnji teden v Bruslju sestali predsedniki držav in vlad članic Evropske unije, irskega premierja Briana Cowena pa bo pozval, da razloži razloge, zaradi katerih je prišlo do takšnega izida na referendumu.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Kot je danes v Ljubljani dejal premier Janez Janša je iz Irske prišla novica, ki ni dobra, saj so irski volivci na referendumu večinsko zavrnili ratifikacijo Lizbonske reformne pogodbe. Odločitev je obžaloval in izrazil razočaranje, kljub temu pa jo velja spoštovati. »V preteklih urah sem govoril s svojim irskim kolegom in kolegi iz številnih drugih držav članic, tudi s predsednikoma Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Govoril sem tudi z nekaterimi kolegi v državah članicah, kjer Lizbonska pogodba še ni bila ratificirana. Vsi so odločeni, da s tem procesom nadaljujejo,« je bil optimističen premier, ki je poudaril odločenost evropskih voditeljev, da poiščejo rešitev za nastalo situacijo. Po njegovih besedah sta namreč Lizbonsko reformno pogodbo ratificirali že dve tretjini držav članic Evropske unije, ki predstavljata veliko večino evropskega prebivalstva.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Lizbonska pogodba je, po njegovem prepričanju, potrebna, saj prinaša večjo učinkovitost, večjo demokratičnost in večjo transparentnost. Potrebna je tudi za nadaljevanje procesa poglabljanja Evropske unije in tudi za njeno nadaljnjo širitev. »Predvsem pa potrebujemo Lizbonsko pogodbo in rešitve, ki jih prinaša zato, da bo Evropska unija v prihodnjih letih učinkovito naslavljala ključne globalne izzive, ki so tudi ključni izzivi za državljanke in državljane Evropske unije,« je dejal predsednik vlade in dodal, da, z glasovanjem proti ratifikaciji Lizbonske pogodbe, problemov, ki jih naslavljamo z njo, nismo rešili.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Po njegovih besedah se razmere znotraj Evropske unije spreminjajo. Zato je potreben nov in posodobljen reformni institucionalni okvir Evropske unije. Njena širitev je namreč prinesla novo kvantiteto in tudi kvaliteto povezave. Spreminjajoče se razmere v svetu pa prav tako narekuje stalno prilagajanje rešitev. Predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša je izrazil prepričanje, da bo odkrita in poštena razprava na Evropskem svetu prihodnji teden prinesla dogovor o tem kako in v kateri smeri zastaviti iskanje rešitev.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenija je, kot je poudaril predsednik Evropskega sveta, v zadnjih tednih vlagala velike napore v oblikovanje učinkovitih, dobrih in na aktualne izzive odgovarjajočih zaključkov Evropskega sveta. »Dnevni red je bil določen. Zaradi rezultata referenduma na Irskem pa se bo dnevni red Evropskega sveta nekoliko spremenil. Potrebujemo namreč produktiven čas za razpravo o tem kako naprej. Kljub temu pa prioritete junijskega Evropskega sveta, ko gre za naslavljanje izzivov, ki so pred Evropsko unijo, ostajajo,« je poudaril premier. Dodal je, da bo Evropski svet osrednjo pozornost namenil ključnim izzivom in problemom, ki pestijo državljanke in državljane Evropske unije. V ospredju so tako hitro rastoče cene nafte, goriv, surovin in hrane.

 

»Kljub temu, da bomo iskali tudi rešitve kako naprej z Lizbonsko reformno pogodbo, njeno ratifikacijo in uveljavitvijo, Evropski svet ne bo zaobšel aktualnih problemov,« je dejal premier. Po njegovem prepričanju bo junijski Evropski svet, ki bo v četrtek in petek prihodnji teden, dal ustrezne odgovore na te ključne probleme.

 

        Izjava predsednika Vlade RS

 

Nazaj na seznam