Novica
17.06.2008
Premier Janez Janša: Evropski svet bo osredotočen na praktične izzive, ki so pred Evropsko unijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je na današnji novinarski konferenci predstavil dnevni red junijskega zasedanja Evropskega sveta, ki bo 19. in 20. junija 2008 potekalo v Bruslju ter spregovoril o aktualnih evropskih temah. Kot je povedal ob tej priložnosti, bo na Evropskem svetu predsednik irske vlade Brian Cowen svoje kolege seznanil z vzroki negativnega rezultata referenduma. »V zvezi s tem pričakujem odprto razpravo in konstruktivno izmenjavo stališč,« je dejal predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Ob tem je dodal, da voditelji sedemindvajseterice delijo mnenje, da se bo proces ratifikacije Lizbonske pogodbe nadaljeval, saj le-ta Evropejkam in Evropejcem zagotavlja normalno življenje tudi v prihodnje. Po mnenju slovenskega premierja bo tako že jutri potekalo pomembno glasovanje o Lizbonski pogodbi v zgornjem domu britanskega parlamenta.

 

Na dnevnem redu prihajajočega Evropskega sveta pa bodo tudi aktualne zadeve, ki niso odvisne od uveljavitve Lizbonske pogodbe. »Z vso resnostjo se bomo lotili razprave o posledicah visoke rasti cen nafte in hrane ter posledičnem inflacijskem pritisku v Evropski uniji,« je ob tej priložnosti izpostavil premier Janez Janša in dodal, da si bodo voditelji evropske družine zastavili učinkovito pot k reševanju teh izzivov. Po oceni predsednika slovenske vlade in Evropskega sveta je več vzrokov za naraščanje cen hrane. Kot največjega in najresnejšega je izpostavil povečano povpraševanje po hrani zaradi naraščanja števila svetovnega prebivalstva in standarda v nekaterih zelo obljudenih državah, kot sta Kitajska in Indija. Kot drugi pomemben vzrok pa je navedel hitro rast cen energentov. »Ne smemo zanemariti vpliva klimatskih sprememb, deloma tudi naravnih katastrof v nekaterih državah proizvajalkah hrane,« je menil premier. Kot je dejal, bo potrebno poleg ukrepov takojšnjega blaženja učinkov, ki so se ga v državah Unije že lotili, pristopiti tudi k strukturnemu prilagajanju. Tako bo potrebno vzpostaviti sistem spremljanja rasti cen hrane v Evropi in širše ter z ažurnimi podatki preprečiti špekulacije in omogočiti pravočasno reagiranje na trende, ki se napovedujejo. Ob tem je izpostavil tudi nujnost vlaganja v inovacije ter raziskave in razvoj v kmetijskem sektorju, s katerim bo moč doseči izboljšanje njegove učinkovitosti in storilnosti. »Evropska unija vlaga velike napore v to, da se določijo trajnostni kriteriji za proizvodnjo bio goriv in da se vzpodbuja proizvodnja bio goriv druge generacije. Za to ni potrebno trošiti površin, ki jih lahko namenimo za proizvodnjo hrane, ampak se za drugo generacijo bio goriv uporabljajo stranski produkti, ki ne ogrožajo proizvodnje hrane,« je ob tej priložnosti pojasnil predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V tem kontekstu se bo, po njegovih besedah, Evropski svet posvetil tudi dogovoru o krepitvi izvajanja razvojnih ciljev tisočletja. »Naš namen je povečati obseg razvojne pomoči Evropske unije do leta 2010 na 66 milijard evrov letno, od tega bo polovica povečanih sredstev namenjena Afriki, ki je tukaj najbolj prizadeta,« je dejal.

 

Na Evropskem svetu naj bi potrdili tudi pomembne dosežke v smeri konkretizacije evropske perspektive Zahodnega Balkana. Kot je povedal premier Janez Janša je najpomembnejši dosežek, da so se zaključila podpisovanja stabilizacijskih in pridružitvenih sporazumov z vsemi državami v regiji. V tem času je bil, po njegovih besedah, zagnan tudi dialog o odpravi vizumov ter dogovorjeni združeni instrumenti financiranja, ki bodo pripomogli k bolj učinkovitemu in preglednemu financiranju projektov v regiji.

 

Ena izmed pomembnih točk dnevnega reda bo tudi okoljsko-energetski paket. Premier je danes izrazil zadovoljstvo, da je bila zaveza s spomladanskega Evropskega sveta glede dogovora o liberalizaciji energetskih trgov, izpolnjena. Ta rešitev je, po njegovi oceni, zelo pomembna za potrošnike, ker bo vplivala na nižje cene in varnost dobave.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Evropski svet bo v prihodnjih dneh tudi formalno potrdil direktivo o delovnem času ter direktivo o pravicah delavcev, ki delajo začasno oziroma prek agencij. Po besedah predsednika slovenske vlade in Evropskega sveta Janeza Janše je tovrstna zakonodaja pomembna za zagotavljanje pravic delavcev na evropskem trgu dela. Ob tem je dodal, da bo v okviru pravosodja in notranjih zadev poudarek na področju migracij.

 

Po njegovih besedah se bo na junijskem Evropskem svetu nadaljevala tudi razprava o evropski sosedski politiki. Na podlagi marčnih zaključkov bo z vzpostavitvijo okrepljenega dialoga s sredozemskimi partnerji nadgrajen Barcelonski proces. »Ta proces bo slovesno zagnan 13. julija in bo dobil ime »Barcelonski proces – Unija za Sredozemlje,« je napovedal slovenski premier.

 

Na politični ravni pa bo Evropski svet potrdil tudi odločitev o sprejemu Slovaške v evro-območje s 1. januarjem 2009.

 

        Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam