Novica
26.06.2008
Premier Janez Janša na vrhu Evropska unija – Ruska federacija

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se bo 26. in 27. junija udeležil XXI. vrha Evropska unija – Ruska federacija v ruskem Hanti Mansijsku. Zadnji vrh Evropske unije s tretjimi državami v času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo gostil novi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Premierja Janeza Janšo bo na vrhu spremljal tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak.

 

Vrh bo po pričakovanjih obeh strani zaznamoval predvsem začetek pogajanj o novem temeljnem sporazumu med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije je ob sodelovanju ostalih članic in podpori evropskih institucij namreč vložilo veliko naporov v pravočasno potrditev pogajalskega mandata za sporazum, ki bo nadomestil Sporazum o partnerstvu in sodelovanju iz leta 1997. Evropska unija in Ruska federacija naj bi v Hanti Mansijsku obnovili tudi prakso skupnih izjav – zadnji vrh EU-Rusija, kjer je bila sprejeta skupna izjava, je bil namreč novembra 2003.

 

Poleg ocene odnosov med Evropsko unijo in Rusijo naj bi voditelji obeh strani razprave med plenarnim zasedanjem usmerili predvsem v izzive globalnega gospodarstva, vključno z varno preskrbo s hrano, energetsko varnostjo in bojem proti podnebnim spremembam. Med delovnim kosilom pa naj bi sledila izmenjava pogledov na zamrznjene konflikte v skupni soseščini, dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu ter na iransko jedrsko vprašanje.  

 

Na evropski strani se bodo poleg predsednika Evropskega sveta Janeza Janše vrha udeležili tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Program

 

Četrtek, 26. junij 2008 

19.30 - 21.00*

Večerja, ki jo priredi predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev

 

Lokacija: Restavracija Modrina Severa, »Stela«, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

FOTOTERMIN
 

sledi

Koncert

 

Lokacija: Center umetnosti za nadarjene otroke Severa, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

* Vsi navedeni časi so lokalni (slovenski čas = lokalni čas + 4 ure)

Nazaj na seznam