Novica
27.06.2008
Premier Janez Janša na vrhu Evropska unija – Ruska federacija

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se bo 26. in 27. junija udeležil XXI. vrha Evropska unija – Ruska federacija v ruskem Hanti Mansijsku. Zadnji vrh Evropske unije s tretjimi državami v času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo gostil novi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Premierja Janeza Janšo bo na vrhu spremljal tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak.

 

Vrh bo po pričakovanjih obeh strani zaznamoval predvsem začetek pogajanj o novem temeljnem sporazumu med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije je ob sodelovanju ostalih članic in podpori evropskih institucij namreč vložilo veliko naporov v pravočasno potrditev pogajalskega mandata za sporazum, ki bo nadomestil Sporazum o partnerstvu in sodelovanju iz leta 1997. Evropska unija in Ruska federacija naj bi v Hanti Mansijsku obnovili tudi prakso skupnih izjav – zadnji vrh EU-Rusija, kjer je bila sprejeta skupna izjava, je bil namreč novembra 2003.

 

Poleg ocene odnosov med Evropsko unijo in Rusijo naj bi voditelji obeh strani razprave med plenarnim zasedanjem usmerili predvsem v izzive globalnega gospodarstva, vključno z varno preskrbo s hrano, energetsko varnostjo in bojem proti podnebnim spremembam. Med delovnim kosilom pa naj bi sledila izmenjava pogledov na zamrznjene konflikte v skupni soseščini, dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu ter na iransko jedrsko vprašanje.  

 

Na evropski strani se bodo poleg predsednika Evropskega sveta Janeza Janše vrha udeležili tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Program

 

Petek, 27. junij 2008 

11.50

Skupinsko fotografiranje

 

Lokacija: Kongresno-gledališki center »Jugra Klassik«, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

12.00 - 14.00

Plenarno zasedanje vrha EU – Ruska federacija

 

Lokacija: Kongresna dvorana, Kongresno-gledališki center »Jugra Klassik«, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

FOTOTERMIN

 

14.00

Delovno kosilo

 

Lokacija: Dunajska dvorana, Kongresno-gledališki center »Jugra Klassik«, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

15.00 - 15.45

Novinarska konferenca po vrhu EU – Ruska federacija

Sodelujejo:
• Dmitrij Medvedjev, predsednik Ruske federacije
• Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta
• José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije

 

Lokacija: Gledališka dvorana, Kongresno-gledališki center »Jugra Klassik«, Hanti Mansijsk, Ruska federacija

 

* Vsi navedeni časi so lokalni (slovenski čas = lokalni čas + 4 ure)

Nazaj na seznam