Novica
26.06.2008
Premier Janez Janša: Tokratni vrh EU-Rusija bo zagotovo zgodovinski

XXI. vrh med Evropsko unijo in Rusko federacijo, ki v sibirskem Hanti-Mansijsku poteka v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, bo po besedah predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše zgodovinski. Zaznamoval ga bo predvsem začetek pogajanj o novem temeljnem sporazumu med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije je ob sodelovanju ostalih držav članic in podpori evropskih institucij namreč vložilo veliko naporov v pravočasno potrditev pogajalskega mandata za sporazum, ki bo nadomestil Sporazum o partnerstvu in sodelovanju iz leta 1997. Evropska unija in Ruska federacija pa bosta obnovili tudi prakso skupnih izjav – zadnji vrh EU-Rusija, kjer je bila sprejeta skupna izjava, je bil namreč novembra 2003.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»V vsakem primeru ima največjo vrednost začetek pogajanj o novem temeljnem sporazumu med Evropsko unijo in Rusko federacijo, ki je predviden že v začetku julija, če bomo na tem vrhu prišli v celoti skupaj,« je poudaril premier Janez Janša. Pred tem pa se je na povabilo predsednika Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva udeležil delovne večerje, na kateri so udeleženci - minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso s komisarjema Petrom Mandelsonom in Benito Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, govorili o aktualnih temah. Dotaknili so se tudi predlogov ruskega predsednika glede prihodnje evroatlantske varnostne arhitekture. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše, je bila razprava zanimiva, tudi v luči razprav o strategiji nacionalne varnosti oziroma varnosti same znotraj Evropske unije.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je vse skupaj umestil v kontekst potrebnih sprememb OZN, vendar z nekaterimi specifikami za prostor od Vancouvra do Vladivostoka. Zagotovo je ravno v tem prostoru eden od ključnih izzivov 21. stoletja. Od tega, kako bosta Evropska unija in Ruska federacija uredili svoj partnerski odnos v prihodnjih desetletjih, pa je odvisno tudi kakšno bo 21. stoletje – ne samo za našo celino, temveč za ves svet,« je opozoril premier.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Jutri bo predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša sopredsedoval uradnemu delu XXI. vrha med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Poleg ocene medsebojnih odnosov naj bi voditelji obeh strani govorili tudi o izzivih globalnega gospodarstva, vključno z varno preskrbo s hrano, energetski varnosti in boju proti podnebnim spremembam. Med delovnim kosilom naj bi sledila tudi izmenjava pogledov na zamrznjene konflikte v skupni soseščini, dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu ter na iransko jedrsko vprašanje.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predvidoma pozno popoldne pa se bo premier Janez Janša na dvostranskih pogovorih sešel tudi z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim. Možnosti za dvostransko sodelovanje med državama se namreč v zadnjem času zelo povečujejo. Tako se je sodelovanje na področju menjave storitev v zadnjih letih precej okrepilo. Po pričakovanjih pa naj bi sogovornika izmenjala tudi poglede na vprašanje energetike ter predvidenem plinovodu Južni tok, ki naj bi potekal tudi čez Slovenijo.

Nazaj na seznam