Novica
03.06.2007
Premier Janez Janša na uradnem obisku v Bratislavi

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo 3. in 4. junija 2007, na povabilo predsednika Vlade Slovaške republike Róberta Fica, mudil na uradnem obisku v Slovaški republiki. Namen tokratnega obiska, na katerem bo premiera spremljal tudi minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, je nadaljevanje in poglobitev dvostranskih političnih odnosov, večstranskega sodelovanja med državama ter izmenjava informacij, pogledov in stališč o aktualnih evropskih in drugih mednarodnih temah. Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi slovenskih izkušenj v obdobju pred in po uvedbi evra.


Premiera Janeza Janšo bosta ob tej priložnosti poleg gostitelja, predsednika Vlade Slovaške republike Róberta Fica, sprejela tudi predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič in predsednik Narodnega sveta Slovaške republike Pavol Paška. V sklopu obiska se bo predsednik slovenske vlade udeležil tudi mednarodne konference z naslovom »Slovaška pred vstopom v evro območje«, kjer bo kot osrednji govornik predstavil izkušnje Slovenije s prevzemom skupne evropske valute.


Odnosi s Slovaško republiko so tradicionalno zelo dobri in prijateljski, kar je dobra osnova za krepitev sodelovanja, še zlasti na področju gospodarstva. Slednje je dobro in se iz leta v leto povečuje, pri čemer se slovenska stran zavzema za njegovo nadaljnjo krepitev kot tudi za oblikovanje višjih oblik sodelovanja. Blagovna menjava je uravnotežena, obseg le te se je v letu 2006 povečal za več kot 25 % glede na leto prej in je znašal 530 mio €. Kumulativna vrednost slovenskih investicij na Slovaškem je konec leta 2005 znašala 4,8 mio €, kumulativna vrednost slovaških investicij v Sloveniji pa 14,9 mio €.


Politični dialog med državama je intenziven na vseh ravneh. Slovenija in Slovaška dobro sodelujeta na multilateralni ravni, kot članici Evropske unije in zveze NATO pa dajeta poudarek podobnim temam in podpirata podobne rešitve. Njuno sodelovanje je zelo uspešno tudi v regionalnih okvirih kot so SEP, Regionalno partnerstvo in Salzburški forum.



Program obiska predsednika Vlade RS

 

Nedelja, 3. junij 2007

17:00

prihod predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in delegacije Vlade Republike Slovenije na letališče v Bratislavi

 

Lokacija: Letališča M.R. Štefánik, Bratistava

 

17:15

prihod predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in delegacije Vlade Republike Slovenije pred poslopje Urada Vlade Slovaške republike, kjer ga pozdravi predsednik Vlade Slovaške republike Robert Fico (sprejem z vojaškimi častmi)

 

Lokacija: Urad Vlade Slovaške republike, Námestie slobody 1, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 

17:30 - 17:45

tête-à-tête srečanje med predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo in predsednikom Vlade Slovaške republike Robertom Ficom


Lokacija: Rožnati salon, Urad Vlade Slovaške republike, Námestie slobody 1, Bratislava

 

FOTOTERMIN ZA URADNA FOTOGRAFA!

 

17:45 - 18:20

plenarni pogovori med delegacijo Vlade Republike Slovenije in delegacijo Vlade Slovaške republike, ki jih vodita predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednik Vlade Slovaške republike Robert Fico

 

Lokacija: Zeleni salon, Urad Vlade Slovaške republike, Námestie slobody 1, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 

18:30 - 18:55

izjavi za medije predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Vlade Slovaške republike Roberta Fica (jezik: slovenščina-slovaščina, konsekutivno tolmačenje)

 

Lokacija: Rumeni salon, Urad Vlade Slovaške republike, Námestie slobody 1, Bratislava

 

19:00 - 21:00

svečana večerja, ki jo v čast predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši priredi predsednik Vlade Slovaške republike Robert Fico

  

Lokacija: Zrcalni salon, Urad Vlade Slovaške republike, Námestie slobody 1, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 




Ponedeljek, 4. junij 2007

9:00 - 9:55

udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije na mednarodni konferenci »Slovaška pred vstopom v evro območje«
 

Lokacija: Hotel Bôrik, Bôrik 15, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 

10:30 - 11:20

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Slovaške republike Ivana Gašparoviča (Po srečanju sledi vpis premiera Janeza Janše v knjigo gostov.)

 

Lokacija: Velika dvorana, Predsedniška palača, Hodžovo námestie 1, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 

11:25 - 11:55

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Narodnega sveta Slovaške republike Pavolom Paško (Po srečanju sledi vpis premiera Janeza Janše v knjigo gostov.)

 

Lokacija: Narodni svet Slovaške republike, Bratislava

 

FOTOTERMIN!

 

12:35

novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Vlade Slovaške republike Roberta Fica ter najvišjih gostov mednarodne konference

 

Lokacija: Dvorana C, Hotel Bôrik, Bôrik 15, Bratislava

 



 

Nazaj na seznam