Novica
10.07.2006
Premier Janez Janša v Beli hiši

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v nadaljevanju uradnega obiska v Združenih državah Amerike obiskal Belo hišo, kjer se je srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem. Po zelo uspešnem pogovoru se je ameriški predsednik Bush slovenskemu premierju zahvalil za prijateljstvo in za vodenje države ter dejal, da ceni pogumno odločitev o pomoči dvema mladima demokracijama, Afganistanu in Iraku, ki bo veliko pripomogla pri doseganju miru.

 

 Premier se je srečal z ameriškim predsednikom (FOTO: BOBO)

 

Predsednik Bush se je slovenskemu premierju prav tako zahvalil za njegov pogled o položaju v regiji. Poudaril je, da je premier Janez Janša človek z jasno vizijo, ki razume, kako pristopiti k problemu in tako doseči čim boljše rezultate. »To, da ste o položaju na Zahodnem Balkanu govorili s tako jasno vizijo, nam bo skupaj pomagalo doseči določene cilje. Za to se vam zahvaljujem,« je poudaril predsednik Bush, ki se je nato spomnil tudi svojega obiska v Sloveniji. Dejal je, da je po vrnitvi domov povedal rojakom, da je Slovenija zanimiv ''košček nebes'' s čudovitimi ljudmi. Predsednik ZDA je še dodal, da bo sodelovanje s slovenskim premierjem Janezom Janšo zagotovo uspešno, ne samo za državljanke in državljane obeh držav, ampak tudi za tiste ljudi, ki se borijo proti oblastem, ki jim ne dovoljujejo svobodnega izražanja ter vladanja.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je najprej zahvalil za povabilo in dejal, da se v Sloveniji še vedno spominjamo obiska predsednika Busha ter poudaril, da si želi še nadaljnjih dobrih odnosov med državama. Prav tako se je slovenski premier zahvalil za informacije glede nadaljnjega razvoja dogajanja na Zahodnem Balkanu. Z zadovoljstvom je ugotovil, da z ameriškim predsednikom delita iste poglede na razvoj te regije, še posebej na področju varnosti. »Glede na to, da smo dobili veliko pomoči pri vstopu Slovenije v NATO in Evropsko unijo menimo, da je sedaj naša dolžnost, da mi pri tem pomagamo drugim državam. Slovenija bo predsedovala Evropski uniji v začetku leta 2008 in v tem času je načrtovan tudi vrh EU-ZDA. Zato vas že sedaj prisrčno vabim v Slovenijo,« je dejal premier.

 

Predsednik vlade Janez Janša je še dodal, da bo Slovenija predsedovala Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo, kjer bo eno ključnih vprašanj na tej poziciji, vprašanje Irana, zato sta s predsednikom Bushem tudi tej temi namenila kar nekaj pozornosti. Poudaril je slovensko stališče, da mora mednarodna skupnost tukaj ostati enotna in da je ključno, da se zadeva reši z diplomatskimi sredstvi. »Slovenija se bo na čelu te agencije srečala tudi s problemom financiranja oziroma proračuna in upamo, da bomo na podlagi dobrih izkušenj, ki smo jih pridobili z reševanjem podobnega problema znotraj OVSE, tudi to vprašanje rešili«, je dejal premier.

 

  Premier je položil venec na grob neznanemu junaku na pokopališču Arlington (FOTO: BOBO)

 

Predsednik vlade Janez Janša je glede energetskih virov izpostavil dejstvo, da je diverzifikacija le-teh v strateškem interesu za ZDA in Evropsko unijo. »Tukaj imamo zelo enotno stališče, oboji smo odvisni od tujih virov. Strinjala sva se, da bi bilo to vprašanje lažje rešljivo, če bi imela Evropska unija enotno energetsko politiko. Žal tega še ni, zato bo to vprašanje eno ključnih prioritet slovenskega predsedovanja EU leta 2008,« je pojasnil premier.

 

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše so odnosi med ZDA in Slovenijo zelo dobri. »Zelo smo hvaležni ZDA za odločilno podporo na poti Slovenije v NATO. Zdaj, ko smo v včlanjeni v NATO, se čutimo odgovorni, da tudi mi prispevamo k širitvi ozemlja oziroma območja stabilnosti in miru in na tej točki razmišljamo enako kot ZDA. Nismo zainteresirani samo za lastno dvorišče, ampak se zavedamo, da v globalnem svetu globalna situacija vpliva na koncu tudi na tvoj lasten položaj doma. … Želimo si tudi, da bi v prihodnosti izkoristili čim več priložnosti, ko gre za ekonomsko sodelovanje. Sicer ni slabo, skupaj namreč uvoz in izvoz dosegata slabih 600 milijonov ameriških dolarjev. Zato, da tukaj naredimo korak naprej, smo organizirali tudi srečanje na ameriški gospodarski zbornici, ki bo jutri. Na tej podlagi želimo povečati možnosti za neposredna tuja vlaganja ameriških partnerjev v slovenskem gospodarstvu. V lanskem letu so znašala okoli 130 milijonov ameriških dolarjev, slovenska vlaganja v ZDA pa okoli 50 milijonov. Tukaj je še veliko možnosti, zato bo del tega obiska namenjen tudi temu vprašanju,« je zatrdil slovenski premier.

 

Premier se je popoldne sestal še s predsednikom odbora za mednarodne odnose v senatu, Richardom Lugarjem, s katerim sta se med drugim pogovarjala o aktualnih zadevah transatlantske agende. Med pogovorom o situaciji v regiji Zahodnega Balkana, "smo dobili zagotovilo, da se ZDA ne bodo umaknile s tega področja ter da bodo sodelovale pri dorekanju končnega statusa Kosova kot tudi pri dokončni rešitvi vprašanja Bosne in Hercegovine«, je rekel premier. Premier je v pogovorih s predstavniki ameriške administracije, zlasti v zakonodajni veji oblasti, opazil zaskrbljenost glede možnega razvoja situacije v Rusiji. ZDA skrbi »utrjevanje« sedanje oblasti, hkrati pa priznavajo, da Rusija v zadnjih letih sprejema zelo pragmatične odločitve, ki so usklajene z mednarodno skupnostjo, tako da je veliko tehtanja, kaj bi lahko bilo v prihodnje. To pa zanima tudi nas. »Za EU je pozitiven razvoj demokratičnih procesov v Rusiji strateško vprašanje, ne samo zaradi tega, ker je Ruska federacija na področju energije ključen partner EU, ampak tudi zaradi vpliva, ki ga ima Ruska federacija na soseščino,« je zaključil premier Janez Janša.                

Nazaj na seznam