Novica
15.11.2006
Premier Janez Janša obiskal Irak

Premier Janez Janša je danes v Iraku obiskal pripadnike Slovenske vojske, ki v oporišču Al Rustamija kot vojaški inštruktorji sodelujejo pri urjenju iraških varnostnih sil, sestal pa se je tudi z iraškim premierom Nurijem al Malikijem in zunanjim ministrom Hošjarjem Zebarijem. S sogovorniki so se strinjali, da je treba čimprej usposobiti iraške varnostne sile, da bodo same sposobne skrbeti za varnost v Iraku. Premier se je na srečanju z inštruktorji SV v Iraku prepričal, da se dobro počutijo, njihovo delo pa so pohvalili tudi poveljniki.  

 

 

FOTO: BOBO

 

Premier Janez Janša je po obisku Iraka slovenskim novinarjem v Kuvajtu dejal, da je imel obisk dva dela: »Na obisku baze, kjer so tudi slovenski inštruktorji, smo se seznanili z njihovim delom, pa tudi s tem, kako je poskrbljeno za njihovo življenje, varnost in vsakdanje potrebe. Ogledali smo si tudi usposabljanje iraških varnostnih sil, predstavili so nam delovanje centra in načrte za v prihodnje. Slišali smo toliko pohvalnih besed o naših častnikih in podčastnikih, ki sodelujejo v tej misiji, da je človek vesel, da zastopa državo Slovenijo. Videli smo tudi rezultate njihovega dela, se pravi usposobljene iraške častnike in podčastnike. Drugi del pa se je odvijal v Bagdadu, kjer smo imeli uradne pogovore s predsednikom iraške vlade Nurijem Al Malikijem, predvsem o tem, kako podvojiti ali pa okrepiti napore za končno stabilizacijo Iraka.«

 

FOTO: BOBO

 

Premier Janez Janša je poudaril, da se je predsednik iraške vlade zahvalil Sloveniji za dosedanjo pomoč in obljubil, da bo ta pomoč nadgrajena tudi z gospodarskim sodelovanjem, ki naj bi se krepilo vzporedno s tem, ko se bodo razmere v Iraku stabilizirale. »Gre za delovanje v dveh smereh in sicer, da se čim prej usposobi zadostne iraške varnostne sile, ki bodo sposobne same poskrbeti za varnost Iraka. Tukaj gre proces naprej, ni pa hiter in enostaven in bo potrebno še kar nekaj naporov in časa,« je dejal premier Janez Janša ter kot drugo izpostavil, da je za stabilizacijo Iraka zelo pomembna omejitev negativnih vplivov iz drugih držav, od koder se podpira terorizem in od koder se pošilja orožje ter ljudi, ki potem s samomorilskimi in drugimi napadi povzročajo številne žrtve predvsem med civilnim prebivalstvom.

 

Premier Janez Janša in predsednik iraške vlade Al Maliki sta govorila tudi o drugih področjih sodelovanja in sicer o podpisu sporazuma o sodelovanju na kulturnem področju in sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve. Strinjala sta se, da je misija, s katero zveza NATO uri iraške vojake, pomembna, predvsem zato, da bodo lahko iraške varnostne sile same skrbele za varnost države.

 

Nazaj na seznam