Kaj je RSS?

RSS (»Really Simple Syndication« ali »Resnično Preproste Objave«) označuje tehnologijo, ki vas samodejno obvešča, da so spletna mesta, katera ste predhodno določili, da jih želite spremljati, posodobila svojo vsebino. Tako vam ni potrebno vsakokrat obiskati posamezne spletne strani, da bi preverili ali na njej kaj novega. Le to lahko storite šele takrat, ko vas poseben program »RSS odjemalec«, obvesti o novosti.

 

Za spremljanje tovrstnih objav potrebujete »RSS odjemalca« - poseben program, ki si zapisuje informacije, katere je pridobil iz različnih RSS kanalov. Po odločitvi za RSS odjemalca se morate odločiti samo še, katere kanale želite spremljati.

 

Spletne strani, ki podpirajo RSS tehnologijo so ponavadi označene z ikono  (ponekod tudi ). Le ta je povezava do RSS kanala, na katerega se lahko prijavite s pomočjo vašega RSS odjemalca. Informacije posredovane s pomočjo RSS tehnologije lahko spremljate na več načinov. Med najbolj pogostimi so:

 

Mozilla Firefox in Internet Explorer sta spletna brskalnika, ki omogočata preprosto naročanje na RSS objave. Na spletni strani, ki ponuja tovrstne vsebine, z miško kliknete na ikono, ki označuje RSS kanal. Nato v oknu s seznamom zadnjih objav za izbrano spletno mesto, ki se vam odpre, izberete »Subscribe to this feed« in ustvaril se vam bo zaznamek.

 

Za spremljanje RSS objav obstajajo posebni programi, ki vam informacije iz različnih spletnih virov posredujejo na enem mestu (npr: RSS Bandit, Freereader in Google Reader).

 

Microsoft Office Outlook 2007 ima aplikacijo za spremljanje RSS kanalov že vgrajeno in vam tako omogoča, da se naročite na objave RSS in nato berete vsebino ali sledite povezavam. Na spletni strani, ki ponuja tovrstne vsebine, z miško kliknete na ikono, ki označuje RSS kanal. V kolikor imate Microsoft Office Outlook 2007 nastavljen kot privzeti RSS odjemalec, vas bo le ta samodejno naročil na izbrani kanal.

 

Na naših spletnih straneh lahko spremljate dva kanala:

 

  Predsednik Vlade RS - aktualne novice, ki vsebuje spremembe novic na slovenski jezikovni različici spletnega mesta

  Prime Minister of Slovenia - news, ki vsebuje spremembe novic na angleški jezikovni različici spletnega mesta