Novica
30.04.2008
Premier Janez Janša: Prvi maj simbolizira zahteve svetovnega delavstva po pravičnem tretmaju vloženega dela

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes skupaj s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem na mejnem prehodu Obrežje udeležil srečanja »Sindikati brez meja«, ki sta ga organizirali slovenska in hrvaška zveza sindikatov. Premier Janez Janša je predstavnikom obeh sindikatov, zbranim ministrom in ministricam čestital ob mednarodnem prazniku dela ter dejal, da so zahteve, ki so nastale takrat, ko se je začel praznovati prvi maj, še vedno aktualne in bodo takšne še dolgo časa. Prvi maj je namreč mednarodni praznik dela, ki simbolizira zahteve svetovnega delavstva po pravičnem tretmaju vloženega dela.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Gre namreč za stalno lovljenje ravnotežja med delom in kapitalom, za stalno iskanje pravilnega načina organiziranja družbe, preko katerega bomo napredovali, preko katerega bo tisto, kar je bolj napredno, bolj odprto, bolj usmerjeno v prihodnost, doživelo večjo podporo,« je dejal premier. Vseeno pa v prihodnjih letih, po njegovih besedah, ne bosta pomembni le pravica do dela in dostojnega plačila, temveč tudi pravica do dostopa kvalitetnega znanja.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril tudi pomen socialnega dialoga in socialne dimenzije v razvoju prihodnosti Evropske unije, ki bosta morala biti uravnotežena z gospodarskim in okoljskim razvojem. Ob tem se je dotaknil spomladanskega vrha Evropske unije in tripartitnega socialnega vrha ter izpostavil, da »socialna dimenzija še nikoli doslej v dokumentih Evropske unije, ki govorijo o prihodnjem razvoju, ni doživela takih poudarkov, kot ravno to pomlad. Tudi zaradi angažiranja evropskih sindikatov, ki so odigrali enakopravno vlogo z evropskimi voditelji.« Na tripartitnem socialnem vrhu je bilo tako skozi pogovore mogoče začutiti prepričanje vseh, da sta edino gospodarska rast in razvoj nek realen temelj blaginje. »Toda o blaginji ni mogoče govoriti, če rezultatov nismo deležni vsi oziroma če tudi tisti, ki prispevajo k tem rezultatom s svojim delom, niso pravično nagrajeni,« je še dejal.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je poudaril tudi simboličen pomen srečanja na meji med Slovenijo in Hrvaško, ki dokazuje, da mejni prehodi niso nujno nekaj, kar samo ločuje ljudi, ampak da so lahko tudi kraj srečevanja. Posebej pomembno je zavedanje, da lahko tudi na obmejnih prostorih prihaja do preko-mejnega sodelovanja in da je meja lahko prepustna. Srečanje sindikatov po besedah predsednika slovenske vlade dokazuje, da lahko kljub nekaterim nerešenim problemom med državama vseeno delamo korakov naprej. »Tam, kjer se razlikujemo v pogledih na določene rešitve, moramo te poglede poskušati uskladiti in v konstruktivnem dialogu -  podobnem kot je socialni dialog - iskati najboljše možne kompromise,« je še dejal premier Janez Janša.

 

     Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam