NOVICA

5. 3. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: V ustavo bo zapisan uravnotežen proračun

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sklical sestanek predsednice in predsednikov parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti, na katerem so sogovorniki  spregovorili o dopolnitvi 148. člena Ustave Republike Slovenije z zlatim fiskalnim pravilom.

 

Po sestanku je predsednik vlade Janez Janša dejal, da so vsi predstavniki slovenskih parlamentarnih  pripravljeni usklajevati in tudi glasovati za to, da Slovenija v ustavo zapiše uravnotežen proračun. Po besedah premierja se bo sicer v  148. člen ustave, ki se ga spreminja, zapisalo zgolj tisto, kar je nujno, to pa je »da so proračuni v Sloveniji uravnoteženi ali da imajo presežek, kar pomeni, da zadolževanje ni dovoljeno.«

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je še navedel, da se bo izvajanje fiskalnega pravila uredilo v izvedbenem zakonu, ki bo tudi ustavni zakon in se bo zato sprejemal z dvotretjinsko večino. Po njegovih besedah se bo v izvedbenem zakonu uredilo aciklično delovanje proračunske politike,  primeri kršitev pravila in terminski načrt za doseganje tega pravila oziroma v koliko letih je potrebno to pravilo doseči in proračune izenačiti.

 

»Dogovorili pa smo se tudi, da se  evropski fiskalni pakt ratificira čim prej, v skladu s slovensko proceduro,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.