NOVICA

10. 4. 2012

Premier Janez Janša: Doseženo politično soglasje o zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po današnjem sestanku predsednice in predsednikov  ter vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti, kjer so nadaljevali z razpravo o dopolnitvi 148. člena Ustave Republike Slovenije z zlatim fiskalnim pravilom, v izjavi za medije potrdil, da med političnimi strankami obstaja soglasje o formalnem začetku postopka za spremembo ustave in da se v ustavo vnese zlato fiskalno pravilo.

 

Po besedah predsednika slovenske vlade je formalna odločitev o spremembi 148. člena slovenske ustave pomemben korak naprej. Odločitev na ravni upravljavca države oziroma političnih elit namreč pomeni, da se je država odločila za trajnostni razvoj, »ki prinaša stabilno in socialno gospodarsko okolje« in bo imela »neposredne pozitivne posledice na javne finance.« Po njegovem mnenju zapis zlatega fiskalnega pravila v slovensko ustavo predstavlja tudi dodatno sidro za Ustavno sodišče RS, ki presoja o morebitni dopustnosti ali nedopustnosti referendumov o zakonih, ki skušajo dosegati ta ustavni cilj.

 

Med drugim je premier Janez Janša v izjavi za medije izpostavil tudi pomen tega, da se zlato fiskalno pravilo v ustavo zapiše čim prej, vsekakor še v aprilu. V začetku maja bo namreč Evropska komisija podala oceno držav članic, kar posledično vpliva na ocene bonitetnih agencij, ki posledično vplivajo na ceno denarja, ki si ga država izposoja. Odločitev pa je treba sprejeti čim prej tudi»če želimo dobiti dodano vrednost v smislu nižjih stroškov za proračun, ki jih plačujemo za obresti in če hočemo poslati signal, da Slovenija postaja stabilno okolje za tuje investicije.«

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je glede opozicijskim strankam ponujenega Partnerstva za izhod iz krize dejal, da bi le-ta strukturnim reformam dal določeno stabilnost in trajno vrednost in ne bi bili »stalno v fazi reformiranja«, vendar pa po njegovih besedah konkretnih odločitev glede podpisa partnerstva z opozicijo še ni bilo. »So pa opozicijske stranke izrazile pripravljenost, da se pogovori v tej smeri nadaljujejo,« je še dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.