NOVICA

11. 4. 2012

Podpora gospodarstvenikov vladnim varčevalnim ukrepom in zlatemu fiskalnemu pravilu

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes  srečal z najvišjimi predstavniki slovenskega gospodarstva, člani predsedstva Gospodarske zbornice Slovenije in Združenja Manager. Sogovorniki so na sestanku spregovorili o predlogih in pogledih na nadaljnji razvoj konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ter o ukrepih za uravnoteženje javnih financ in ukrepih za nov zagon gospodarstva.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za medije po srečanju poudaril, da so skupaj z gospodarstveniki ocenili, da je izjemnega pomena, da se zlato fiskalno pravilo čim prej zapiše v ustavo in da bodo neposredne koristne posledice jasno oprijemljive tudi za gospodarstvo. Po besedah predsednika vlade so bili na sestanku tudi jasno izpostavljeni ukrepi, ki jih je potrebno za oživitev gospodarske rasti v prihodnjih mesecih, sprejeti. Ob tem je premier Janez Janša pojasnil, da so »takoimenovani varčevalni ukrepi oziroma ukrepi za racionalizacijo v javnem sektorju zgolj 10% tega, kar je potrebno narediti v tem mandatu zato, da bo Slovenija postala gospodarsko prijazno okolje, da bomo imeli pozitivno gospodarsko rast in na tej podlagi lahko financirali tudi vse tiste potrebe v javnem sektorju in širše, ko gre za zagotavljanje normalnega funkcioniranja družbe.«

 

Po njegovih besedah so v zadnjih treh letih krize predstavniki slovenskega gospodarstva plačali že visoko ceno, kljub temu pa je srečanje prevevala dokaj visoka doza optimizma, ki je izhajala predvsem iz tega, da se je slovensko gospodarstvo v času krize očistilo, prenovilo, pripravilo, prilagodilo na težje razmere.

Premier Janez Janša je še ocenil, da je treba načrtovane ukrepe racionalizacije gledati tudi z vidika družbene pravičnosti, saj smo po določilih slovenske ustave vsi enaki. »Ko gre za izhod iz krize, je upravičeno pričakovanje, da vsi enako zatisnemo pas,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.