NOVICA

18. 4. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: Čeprav je Ptujsko – ormoška regija prizadeta s krizo, razvoj ni zaostal

Jutranji delovni posvet vlade (Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Skupinska fotografija (Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Delovni posvet z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki (Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Srečanje z gospo Silvestro Emeršič (Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Z dopoldanskim delovnim posvetom vlade na Ptuju je premier Janez Janša z ministrsko ekipo nadaljeval obisk Ptujsko – ormoške regije. Kot je dejal na popoldanski novinarski konferenci,  je namen tokratnega obiska v tej regiji ugotoviti, koliko je kriza v teh štirih letih in pol, kar je bila vlada nazadnje na obisku v 19 občinah Spodnjega Podravja, prizadela regijo. Obenem je vlada želela ugotoviti tudi, kateri so tisti koraki, s katerimi se lahko v dolgoročnem ali kratkoročnem smislu naredi največ za to, da se bodo razvojne perspektive v regiji obnovile.

 

Premier Janez Janša se je po jutranjem delovnem posvetu skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovanom Žerjavom, srečal s predstavniki Term Ptuj. Sogovorniki so spregovorili o turizmu ter turističnih projektih, sofinanciranih s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj, veliko pozornosti pa so namenili tudi strateškim investicijam Term Ptuj in regije. Po pojasnilu direktorja Term Ptuj Andreja Klasinca je podjetje gospodarska kriza prisilila k racionalizaciji in iskanju notranjih rezerv, zmanjšati so morali tudi število zaposlenih, vendar ko so se prilagodili novim razmeram, so začeli ponovno rasti in danes ustvarjajo skorajda še enkrat večjo dodano vrednost na zaposlenega. Predsednik slovenske vlade je v pogovoru dejal, da bi tak način ravnanja moral biti tudi način obnašanja na državni ravni, poudaril pa je še, da dejstvo, da ima podjetje načrte za prihodnost, predstavlja velik razlog za optimizem. 

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je nato odpravil v Ormož, kjer si je v spremstvu ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žige Turka ogledal grajsko pristavo Ormož, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. Grajska pristava je bila v letu 2011 obnovljena, in sicer za potrebe ormoške glasbene šole in ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. 

 

Predsednik vlade Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci v Ormožu poudaril, da  je Vlada RS obiskala mnogo podjetij, ki so že uspela prebroditi krizo, kar vlado kot celoto navdaja z optimizmom. Kot bolj zaskrbljujoče pa je navedel dejstvo, da  je stopnja zaposlenosti v regiji padla na raven iz leta 2000, kar odločilno vpliva tudi na splošno stanje v tem delu Slovenije. Po njegovih besedah je podatek o številu zaposlenih zaskrbljujoč tudi zato, ker iz njega izhaja, da se je v dobrih štirih letih v regiji izgubilo veliko število delovnih mest, »kar se odraža tudi na sredstvih, ki se zbirajo tukaj, na sredstvih, ki jih je možno prispevati za javni sektor, ki se namenjajo za investicije in hitrejši razvoj v okviru občin. Teh sredstev je primerjalno gledano za najmanj polovico manj kot v osrednji Sloveniji, kar vpliva na zastajanje teh področij za najbolj razvitimi deli v držav,« je poudaril premier Janez Janša. Ob tem je še pojasnil, da kljub temu, da je regija prizadeta s krizo, razvoj ni zaostal. Po njegovih besedah se na tem območju najde tudi podjetja, kjer še zaposlujejo. Ob tem je omenil podjetje Boxmark, ki ga je obiskal in kjer se soočajo tudi s problemom pomanjkanja delovne sile na področju osnovnih poklicev, kjer morajo sami poskrbeti za prešolanje ljudi,  še večje težave pa imajo pri razvojnikih, ki jih iščejo že kar nekaj časa in jih ne tukaj, ne nasploh v Sloveniji ne dobijo, kar je tudi dodatna ovira pri hitrejši rasti.

 

 

V nadaljevanju je predsednik slovenske vlade Janez Janša spregovoril o investicijah, pri čemer je izpostavil, da bo zaradi nerealno zastavljenega proračuna pred dvema letoma, ko so se pogodbe za investicije podpisovale in zaradi situacije v kateri smo danes, treba nekatere investicijske projekte najverjetneje podaljšati.

 

Po njegovih besedah pa so svetla točka v smislu investicij evropska sredstva, ki še niso v celoti počrpana in kjer še obstaja določena rezerva in pri čemer je predvidena edina izjema iz restrikcije predloga rebalansa proračuna, ko gre za zagotavljanje slovenske lastne udeležbe. »Tu je nekaj večjih in srednjih projektov, ki jih je možno na ta način v prihodnosti rešiti oziroma zagotoviti zapiranje finančne konstrukcije,« je še poudaril predsednik slovenske vlade.

 

 

V nadaljevanju regijskega obiska se je predsednik slovenske vlade Janez Janša na Ptuju srečal tudi z gospo Silvestro Emeršič, mamo 10-letnega sina z Downovim sindromom, ki je predsednika opozorila na nemogoče prostorske pogoje v Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka. Po njenih besedah je vrsta uradnih institucij že podala mnenje, da je stavba šole zdravju škodljiva, pri čemer starši šoloobveznih otrok na nemogoče pogoje opozarjajo že več let. Spomnila je tudi, da je država svoj del sredstev za gradnjo nove šole zagotovila že v maju 2010, izdano je bilo tudi gradbeno dovoljenje, vendar pa se z gradnjo ni pričelo, saj po besedah Emeršičeve Mestna občina Ptuj še ni zagotovila potrebnih sredstev za gradnjo. Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru dejal, da se bo naredilo, kar je potrebno, za to, da se bo projekt premaknil z mrtve točke.

 

Popoldne se je predsednik vlade skupaj z ministrom za finance dr. Janezom Šušteršičem, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovanom Žerjavom, državnim sekretarjem za infrastrukturo in prostor dr. Igorjem Šalamunom ter državnim sekretarjem Ministrstva za obrambo dr. Petrom Stavanjo na Ptuju srečal še z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki s tega področja, kjer so govorili predvsem o situaciji v gospodarstvu in razvojnih problemih regije. Gospodarstveniki so poudarjali predvsem pomen ukrepov, ki bi jih bilo potrebno sprejeti za zagon gospodarstva in pritrdili vladnim varčevalnim ukrepom, izogniti pa se niso mogli niti aktualni stavki v javnem sektorju. Predsednik vlade in ministri so udeležencem javne tribune prisluhnili in odgovarjali na odprte dileme in vprašanja. Med drugim so tako spregovorili tudi o davčni zakonodaji, bančnem kreditnem krču, javnih naročilih, pomenu delovno pravne zakonodaje in avtorskih pogodbah.