NOVICA

23. 4. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša: V tem trenutku ni zadostne podpore za reševanje Slovenije iz krize

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

»Po daljšem pogovoru se je izkazalo, da v tem trenutku ne obstaja realno dvotretjinsko soglasje za spremembo slovenske ustave, za vpis zlatega fiskalnega pravila vanjo, kar pomeni, da nadaljnji koraki in postopki, kjer se zaradi objektivnih okoliščin mudi, niso predvidljivi in je veliko vprašanje, kdaj jih bo Slovenija lahko naredila,« je po današnjem sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin slovenskih parlamentarnih strank pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je spomnil, da  je Državni zbor pretekli teden brez glasu proti ratificiral evropsko pogodbo o stabilnosti, ki predvideva vnašanje zlatega fiskalnega pravila v akte na nacionalnem nivoju, na ustavni ali podobni ravni. Ob tem je tudi pojasnil, da je rok, ki ga ta pogodba postavlja, sicer nekoliko daljši, vendar pa so tiste države članice Evropske unije, ki so zlato fiskalno pravilo že vnesle v svoje nacionalne dokumente, tudi že požele sadove tega ukrepa.

 

Po besedah predsednika slovenske vlade Janeza Janše opozicija tudi ni naklonjena sodelovanju v Partnerstvu za izhod iz krize, ki ji ga je ponudila vladna koalicija. »Bilo je sicer izrečenih nekaj vljudnih besed, da je opozicija od primera do primera pripravljena na sodelovanje, vendar pa v praksi, ko je bilo treba doreči konkretne korake, ni bilo nobenega soglasja za sodelovanje pri iskanju rešitev za izhod Slovenije iz krize,« je poudaril premier. Tako je, po mnenju predsednika slovenske vlade, po današnjem sestanku več ali manj jasno, da je vladna koalicija zelo sama pri iskanju rešitev za izhod iz krize.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je še opozoril, da vsak dan, ko je Slovenija brez realnega in brez operativnega proračuna, stane. Prav tako vsak dan, ko je Slovenija brez zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo, plačujemo dražje obresti za naše kredite in imamo manjše in slabše možnosti za nadaljnje zadolževanje, ki ga v letošnjem in tudi naslednjem letu še vedno potrebujemo.

 

V nadaljevanju je premier Janez Janša še pojasnil, da se vlada trudi, da bi, kolikor je možno, vsaj delno rešila letošnje leto pred finančno katastrofo ter spomnil na to, da še vedno potekajo poskusi, da bi s socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta uskladili nekatere protikrizne ukrepe, ki so predlagani v okviru Zakona o uravnoteženju javnih financ. Ob tem je tudi dodal, da je ambicija vlade, da se ključni koraki uskladijo za izhod Slovenije iz krize uskladijo tudi v okviru novega socialnega sporazuma.