NOVICA

23. 4. 2012

Premier Janez Janša: Koalicija je enotna v ukrepih, ki jih je treba sprejeti za izhod iz krize

(Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: UKOM)

»V strankah vladne koalicije smo potem, ko smo podrobneje pretresli predlog rebalansa proračuna skupaj z zakonom o uravnoteženju javnih financ, enotni glede smeri, ki jih ti ukrepi nakazujejo. Smatramo, da druge pozitivne alternative za Slovenijo, če želimo priti iz krize, pravzaprav ni. Zavedamo se tudi, da se čas izteka in da odštevamo ure že praktično v minus in da so dnevi, ki so pred nami, odločilni,« je po srečanju Vlade RS s poslankami in poslanci vladne koalicije dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Poudaril je, da je koalicija trdna in da bo, kot kaže, prisiljena sprejeti celotno odgovornost pri predlaganih ukrepih, saj se je po današnjem sestanku z opozicijskima strankama izkazalo, da bosta le-ti Slovenijo v teh kriznih časih pustili na cedilu.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v izjavi za medije še dejal, da je koalicija enotna tudi o obsegu in smeri predloga ukrepov. »Številke, ki so v rebalansu proračuna, niso izmišljene, to je odraz realnega stanja in če se bo ena postavka zvišala, se bo druga znižala. Lovimo te učinke, ki so izjemno pomembni zato, da stabiliziramo javne finance v Sloveniji,« je še poudaril predsednik vlade. Hkrati je  dodal, da je »Slovenijo leta 2012 srečala realnost in da se bo videlo, ali smo ji kos, ali ji nismo.«

 

Ob tem je ponovno poudaril, da glede na danes izraženo stališče opozicijskih strank o zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ni možno predvideti časa ali datuma, ko bi lahko Državni zbor dokončno odločal o tem.