NOVICA

6. 5. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: Slovenija je pred enim najpomembnejših odločanj v zgodovini

(Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: UKOM)

"To bo eno najpomembnejših odločanj v zgodovini te države," je o proračunskih dokumentih, o katerih bo ta teden odločal Državni zbor in po tretjem srečanju Vlade RS s poslankami in poslanci koalicijskih strank dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Ob tem je še poudaril, da je vrh vladne koalicije nocoj dokončno uskladil stališča glede zakona o uravnoteženju javnih financ in rebalansu proračuna in da je koalicija o dokumentih »v popolnosti usklajena.«

 

Vlada RS je namreč predlog rebalansa, s katerim želi že letos znižati proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda, poslala v obravnavo v DZ že pred mesecem dni, medtem pa se je pogajala s sindikati tudi o varčevalnih ukrepih, ki jih je zapisala v zakon za uravnoteženje javnih financ.

 

Premier Janez Janša je v izjavi za medije po srečanju vlade s koalicijskimi poslanci poudaril, da še vedno obstaja nekaj možnosti za uskladitev nekaterih ukrepov s sindikalno stranjo, vendar le-te niso velike. »Do določenih zbližanj je v času dolgih pogajanj prišlo, vendar pa je še veliko razlik. Se je pa vladna koalicija in vlada pripravljena pogajati in pogovarjati do zadnje minute, ko bo potrebno odločati,« je poudaril predsednik slovenske vlade. 

 

Ob tem je predsednik vlade Janez Janša pojasnil tudi, da se splošni formalni rok za vlaganje dopolnil izteče jutri s sejo matičnega delovnega telesa, vendar pa obstaja še dodatni rok za vlaganje dopolnil na tiste člene zakona o uravnoteženju javnih financ, ki bodo odprti, pri čemer naj bi to veljalo za večino členov. Premier Janez Janša je še poudaril, da so koalicijske stranke danes tudi soglasno sprejele stališče, da roki so, kakršni so in da je v okviru teh rokov še nekaj manevrskega prostora. Po njegovih besedah pa za morebitno odlaganje sej delovnih teles ali odložitev plenarne seje Državnega zbora, na kateri bodo odločali o teh dokumentih, ni več dodatnega časa na razpolago.