NOVICA

7. 5. 2012

Slovenija in Turčija želita izpolniti svoj potencial sodelovanja na političnem in gospodarskem področju

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Danes se na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše v Sloveniji na uradnem obisku mudi predsednik Vlade Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan skupaj z močno vladno delegacijo, ki jo sestavlja sedem turških ministrov. V skupni izjavi za medije obeh predsednikov vlad, je premier Janez Janša pozdravil današnje srečanje, tudi v luči simbolične obeležitve 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Premier Janez Janša je poudaril, da je današnje srečanje okrepilo pozitivne namere sodelovanja na političnem, gospodarskem in drugih področjih med državama.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v izjavi za medije izpostavil, da  Turčija v zadnjih treh letih beleži 9% gospodarsko rast, kar je izjemno tudi glede na globalno ekonomsko situacijo. Pogovori med slovensko in turško vlado so zato tekli predvsem v smeri spodbujanja gospodarskih odnosov, ki so tudi del uresničevanja podpisanega sporazuma o sodelovanju v letu 2011 in gradnje strateškega partnerstva v regiji.

 

Slovenski premier je ob tem tudi poudaril, da iz pogovorov med vladama obeh držav izhaja, da obe strani prepoznavata še neizkoriščene potenciale ter dodal, da smo lani zabeležili slabe pol milijarde evrov blagovne in storitvene menjave, bilanca menjave je zelo uravnotežena in je tudi v času krize v zadnjem letu zrasla za približno 10 %. Izpostavil je tudi nedavno investicijo turškega podjetja Miador, ki je vstopilo v večinsko lastništvo lesne tovarne Otiški vrh in vložilo 4 milijone EUR ter na ta način družbi s preko 200 zaposlenimi omogočilo lažje nadaljnje poslovanje.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je ob tem izpostavil tudi, da je priložnosti slovenskih podjetij za sodelovanje v Turčiji veliko, predvsem na področjih  gradbeništva, dobave medicinske opreme in izdelkov, proizvodnje gospodinjskih aparatov, elektrotehnike, energetike, novih tehnologij, izgradnje in obnove infrastrukture, dobave okoljevarstvene opreme, logistike, informacijsko-komunikacijske tehnologije, e-uprave. »Vse možne oblike gospodarskega sodelovanja bo pregledala in opredelila Medvladna komisija za gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, ki se bo letos jeseni sestala v Ljubljani,« je ob tem napovedal.

 

Premier Janez Janša je pozdravil tudi humanitarna prizadevanja Turčije pri vprašanju Sirije in Turčijo opredelil kot faktor stabilnosti v regiji. Prav tako jo vidi kot zaveznico pri sodelovanju v konkretnih operacijah v okviru NATA.  Predsednik vlade je še poudaril, da bo Slovenija podpirala pristopna pogajanja Turčije za vstop v Evropsko unijo, pri čemer pa podpora vstopu »ni le stališče slovenske vlade, to je tudi večinsko stališče slovenske javnosti in ta podpora je med vsemi evropskimi državami, ko gre za javno mnenje v Sloveniji, najvišja.«

 

Predsednika sta obljubila, da bosta spodbujala blagovno menjavo in investicije med gospodarstveniki in podpornimi državnimi institucijami. Predsednik turške vlade Recep Tayyip Erdoğan pa je izpostavil predvsem zanimanje Turčije za sodelovanje s Slovenijo v okviru letalskega prometa in železniške infrastrukture.