NOVICA

25. 5. 2012

Evropa ima jasno strategijo rasti in Slovenija je na pravi poti

(Foto: Stanko Gruden/STA, vir: UKOM)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Stanko Gruden/STA)

Danes se na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. V okviru obiska se je sestal s predsednikom Vlade RS, s katerim sta največ pozornosti namenila aktualnim gospodarskim in političnim temam v Evropi in Sloveniji, v okviru obiska pa je tudi nagovoril poslanke in poslance Državnega zbora.

 

Po pogovorih s predsednikom Evropskega sveta je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije dejal, da sta sogovornika spregovorila o naporih, ki jih v Sloveniji uveljavljamo za ponovno rast in zato, da nadoknadimo zamudo, ki je nastala v preteklih letih. Predsednik vlade je povedal, da se Slovenija zaveda sprejemanja ključnih strukturnih reform in pozdravil dejstvo, da so se danes ponovno pričela pogajanja za nov socialni sporazum. Ob tem je predsednik vlade še dejal, da fiskalni pakt pomeni mednarodno pravno zavezo, za katero verjame, da jo bomo znali v Sloveniji tudi uresničiti. Dodal je, da obstaja absolutna povezava med uravnoteženjem javnih financ, sprejemom strukturnih reform in ustvarjanjem delovnih mest. »Gre za verigo ukrepov in zelo smo veseli, da je sam predsednik Evropskega sveta danes, s svojim obiskom in govorom v Državnem zboru temu podal podporo,« je dodal. Poudaril pa je tudi, da se z ustvarjanjem umetne dileme ali rast ali varčevanje, dejansko krade čas za razvojne teme.

 

Druga tema pogovorov med predsednikoma je bila tudi prihodnost širitve Evrope na regijo Zahodnega Balkana. Predsednik Vlade RS Janez Janša je poudaril, da širitev na teritorije Zahodnega Balkana ostaja na dnevnem redu in da je to tema, ki čaka obravnavo na prihodnjih srečanjih evropskega vrha. »Slovenija je podpornik širitve in upamo, da bomo lahko v prihodnjih letih te procese pripeljali naprej in nekatere tudi zaključili,« je povedal. Predsednik Evropskega sveta pa je o tej temi dejal, da je Slovenija pomembna in zaupanja vredna partnerica pri nadaljnjih korakih.

 

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v izjavi za medije ponovil besede iz nagovora v Državnem zboru, ko je opisal Slovenijo kot tisto, ki je bila v svoji zgodovini že velikokrat prva. Prva pri osamosvojitvi, pri vstopu v Evropsko unijo, sprejemu evra in nenazadnje med prvimi pri ratifikaciji fiskalnega pakta. Obenem je tudi poudaril, da ni hitrih rešitev za izhod iz krize in da reforme zahtevajo svoj čas, »…vendar so nujne, če ne želimo, da bodo mladi morali poravnati naše dolgove.« Izrazil je tudi zaupanje v Vlado RS, ki bo po njegovem prepričanju znala skupaj s parlamentom in socialnimi partnerji poiskati sporazum, uravnotežiti javne finance in uvesti fiskalno pravilo v Ustavo RS, saj je to predpogoj za uresničevanje strategij, ki jih ima Evropa pripravljene.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je predsedniku Evropskega sveta zahvalil za napore in modro usklajevanje evropskih politik in ukrepov » … še posebej v času, ko se evropska ladja giblje po razburkanem morju, …«.

 

V zvezi z vprašanji o Grčiji in obstanku države v evro-območju, pa sta oba predsednika poudarila, da si Evropa prizadeva, da bi Grčija ostala polnopravna članica, ki bo spoštovala svoje zaveze. Dejala sta še, da se v tem trenutku spoštuje demokratičnost države in da se čaka na nove volitve.

 

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v nagovoru pred Državnim zborom med drugim  pohvalil uresničevanje evropskih zavez Slovenije in poudaril, da je udejanjanje politike uravnoteženih javnih financ v skladu z že ratificiranim fiskalnim paktom in da je s takšnim ravnanjem Slovenija prepoznana kot odgovorna članica Unije, ki sodeluje pri reševanju skupne gospodarske krize. Pozval je, da se moramo v tem duhu, solidarno in odgovorno soočiti z izzivi in doseganju skupnega cilja - ponovnega zagona Evrope.