NOVICA

26. 6. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša: S strani opozicije ni zelene luči za spremembe ustave

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je po današnjem sestanku predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin ter poslancev narodnih skupnosti, na katerem so razpravljali o zlatem fiskalnem pravilu in ustavnih spremembah glede referendumskega okvirja ocenil, da »opozicija ni dala zelene luči za spremembo ustave«.

 

Predsednik slovenske vlade je v izjavi za medije uvodoma spomnil, da je bil januarja letos prvi sestanek predsednikov koordinacije parlamentarnih strank, kjer je bil dosežen načelni dogovor o tem, da se v slovensko ustavo zapiše zlato fiskalno pravilo. Takrat so se o tem strinjale vse parlamentarne stranke, v nadaljevanju postopka pa sta se dve opozicijski stranki premislili. »Zelo podobno usodo doživlja predlog za spremembo ustavnega okvira, ki določa referendumsko ureditev v Sloveniji,« je dejal predsednik vlade Janez Janša in tudi v tem primeru spomnil na to, da je bilo na zadnjem sestanku predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin doseženo dvotretjinsko soglasje o tem, da bi popravili referendumsko ureditev v Sloveniji.  »Vse stranke, razen Nove Slovenije, so bile na tem zadnjem usklajevanju »za,« danes pa se je izkazalo, da v tem trenutku, kljub takratnemu visokem soglasju, dvotretjinske večine za te spremembe ni, vsaj ne v času, v katerem bi bila ta sprememba realna,« je dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Ob tem je spomnil tudi na stališče stranke Pozitivna Slovenija, ki spremembe referendumske ureditve sicer podpira, vendar hkrati meni, da se jih lahko uveljavi šele 1. januarja 2015. »1. januarja leta 2015 bo Republika Slovenija ali že iz gospodarske in finančne krize na hitri poti okrevanja, ali pa tam, kjer je danes Grčija. Zato bi bilo bolj pošteno, da bi rekli, da niso za to spremembe,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah so se parlamentarne stranke, ki to spremembo podpirajo, na današnjem sestanku dogovorile, da se postopek sprememb vseeno izpelje in da bi spremembe v Državnem zboru formalno podprli.

 

Premier Janez Janša je v izjavi za medije opozoril tudi na dejstvo, da bi vpis zlatega fiskalnega pravila v slovensko ustavo v tem trenutku pomenil pomemben pozitiven signal finančnim trgom. Po njegovih besedah bo, glede na izražena stališča parlamentarnih strank, vlada prisiljena predlagati, da se o vnosu zlatega fiskalnega pravila v ustavo glasuje letos poleti, pri čemer pa vladajoča koalicija nima dovolj glasov, da to pravilo sprejme. Tudi zato bo odgovornost ob glasovanju na vseh poslancih in vseh parlamentarnih strankah. »Od tega, kako se bo glasovalo o vnosu zlatega fiskalnega pravila v slovensko ustavo, bo v prihodnje zelo verjetno odvisno tudi, v katero smer bomo reševali težave v naših financah, predvsem v bančnem sistemu. Ali bomo to sposobni sami, ali pa bo Slovenija potisnjena v položaj, v katerem sta danes Ciper in Španija in v prihodnosti tudi v položaju, v kakršnem je Grčija. Zato bo to izjemno pomembno glasovanje,« je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem je tudi ocenil, da glede na dejstvo, da stranka Socialnih demokratov dokončnega stališča o tem vprašanju še ni zavzela, še vedno obstaja realna možnost, da do te spremembe še pridemo.

 

Predsednik vlade je še dejal, da so bili predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na današnjem sestanku obveščeni tudi o situaciji v slovenskem bančnem sistemu.