NOVICA

4. 7. 2012

Predsednik vlade Janez Janša v Podravju: »Slovenija potrebuje bolj enakomeren razvoj.«

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

Z dopoldanskim delovnim posvetom vlade v Mariboru,  je premier Janez Janša z ministrsko ekipo danes nadaljeval obisk Podravske regije. Kot je dejal na popoldanski novinarski konferenci,  je osnovna ugotovitev ob obisku v Podravju v tem, da je bila regija s krizo prizadeta in da je v tem času dobila manj pomoči v primerjavi s slovenskim povprečjem. Po besedah predsednika vlade so si podjetja v tem času sicer pomagala sama, nekatera so si tudi opomogla in se očistila. »V teh podjetjih leži razvojna perspektiva te regije,« je ob tem dejal predsednik vlade. Opozoril pa je tudi na nekatera strukturna neravnovesja, ob čemer je poudaril, da se bo vlada še naprej trudila in sprejemala ukrepe, ki bodo ta neravnovesja odpravila.

 

Predsednik Vlade RS se je po dopoldanskem delovnem posvetu skupaj z ministrom za izobraževanje, kulturo in šport Žigo Turkom srečal s predstavniki podjetniškega inkubatorja “Tovarna podjemov” in predstavniki nekaterih uspešnih start-up podjetij, ki so v njem nastali. Tokratno srečanje je bil prvi tovrsten obisk podjetniške iniciative, ki vzgaja podjetja za preboj na domačem in tujih trgih. Podjetja Drugi vid, Semantika, G1, Ortotip, Ask, Inova IT so na srečanju na kreativen način predstavila svoje izdelke in ideje. Direktor podjetniškega inkubatorja Matej Rus je ob srečanju predstavil kratko zgodovino delovanja in poudaril, da v Sloveniji »bolj kot dodatne investicije v start-up podjetja, potrebujemo posluh za formaliziranje delovanja le-teh in predvsem gojenje kulture ter vrednot podjetniškega duha.« Predsednik vlade Janez Janša je pohvalil delo in prizadevanja  podjetnikov ter dodal, da se Vlada RS zaveda, kako pomembno je gojiti podjetniško kulturo in ustvarjati ugodne pogoje za delovanje takšnih vsebinskih inkubatorjev. Po premierjevem mnenju je bilo v “Tovarni podjemov” predstavljenih kar nekaj rešitev, ki lahko v prihodnjih letih predstavljajo preboje tudi v evropskem oziroma globalnem smislu. Minister Turk pa je bil mnenja, da je pomembno, da se obstoječa sredstva usmerja v programe, nove ideje in pristope.

 

Na novinarski konferenci v Lenartu je predsednik Vlade RS Janez Janša skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanom Žerjavom in ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonetom Černačem izpostavil predvsem statistične podatke, ki kažejo, da je Podravska regija v času krize pridobila samo 6,11% delež državnih pomoči, kar je zaskrbljujoče, saj je to na ravni Slovenije 10-krat manjši delež, kot ga je pridobila osrednjeslovenska regija. V nadaljevanju je premier poudaril, da so kljub situaciji v regiji opazna manjša, perspektivna podjetja, ki iščejo svoje priložnosti tako doma, kot v tujini.

 

Premier Janez Janša je v nadaljevanju opozoril tudi na strukturna neravnovesja v Podravju, ki se med drugim kažejo v potrebi podjetij po določenih poklicnih profilih in kvalifikacijah ter pomanjkanju teh poklicnih profilov. »Regija ima 90.000 zaposlenih in 15.000 brezposelnih, kljub tem številkam pa številna podjetja neuspešno iščejo kovinarje, strojnike, in še druge profile, ki jih ni, deloma zato, ker nekateri od ljudi v teh profilih delajo v sosednji državi za boljše plačilo, v naši generaciji pa teh profilov ni, ker jih nismo dovolj izobrazili,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade je pojasnil tudi, da so predstavniki vlade v današnjih srečanjih z gospodarstveniki, obrtniki, načrtovalci razvoja in župani opozorili na začetek nove finančne perspektive Evropske unije v letih 2014 – 2020. Gre namreč za znatna finančna sredstva, ki bodo Sloveniji na razpolago takoj, »tako da se splača že sedaj pristopiti k pripravi programov in k usklajevanju, da bomo lahko ta sredstva kmalu črpali.« Ker bodo prav evropska sredstva tisti del finančnih sredstev, ki bodo občinam na razpolago, je po besedah predsednika vlade tudi  »v skupnem interesu, da se ta sredstva čim prej pridobijo, pa tudi koristno porabijo.«

 

Po oceni slovenskega premierja si lahko Podravska regija največ obeta tudi od ukrepov, ki jih država v tem trenutku sprejema za vzpostavitev bolj privlačnega poslovnega okolja. »Slovenija v tem trenutku nujno potrebuje vlaganja, kajti tudi tista podjetja, ki so prestala krizo in dosegajo dobre rezultate v konkurenčnih in izostrenih razmerah opozarjajo, da je izboljšanje poslovnega okolja nujno. Številna podjetja potrebujejo strateške, tuje partnerje za nadaljnji razvoj, velik del vladnih ukrepov pa je usmerjen ravno v doseganje tega cilja,« je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem je dodal tudi, da bo velik del ukrepov obravnavan na julijski seji Državnega zbora, pri čemer vlada od parlamenta pričakuje konstruktivno, čeprav kritično razpravo, pa tudi odgovorno ravnanje, ko bo šlo za sprejemanje odločitev, »tudi tistih, za katere je potrebna dvotretjinska večina.«

 

V popoldanskem delu programa pa so se predstavniki vlade na treh srečanjih v Slovenski Bistrici, Lenartu in Mariboru srečali z župani, gospodarstveniki, poslanci in svetniki iz regije. Na delovnem srečanju v Mariboru so predsednik Vlade RS Janez Janša, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, minister za izobraževanje Žiga Turk in državni sekretar za obrambo Peter Stavanjo spregovorili predvsem o gospodarskem paketu, ki ga je pripravila vlada. Premier je opozoril, da so infrastrukturni projekti priložnost za razvoj regije in dodal, da finančna situacija že danes zahteva kakovostno pripravo projektov za nova kohezijska sredstva za obdobje 2014 – 2020. »Vsi se moramo potruditi, da pridobimo ta sredstva, saj je investicijskih sredstev relativno malo glede na to, da moramo večino le teh, nameniti za odplačevanje dolgov, ki so nastala v zadnjih 3 letih, - to pomeni 2 milijardi sredstev za odplačilo glavnice in obresti, to je skoraj 10 krat več, kot pred tem,« je dejal. Ob tem je ponovno izpostavil tudi priložnosti pri iskanju tujih investicij. Nenazadnje pa je poudaril, da je reševanje bančnega krča in vzpostavljanje zakonsko ugodnega okolja za razvoj prioriteta Vlade RS.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je bil danes sicer tudi gost pogovorne oddaje na radiu City, kjer je spregovoril predvsem o aktualni temi finančnega stanja Slovenije in o trenutni situaciji v mariborski regiji. Predsednik vlade je izpostavil, da je Slovenija v preteklosti mednarodnemu okolju dala zaveze, ki jih ni izpolnila, in poudaril, da je bil varčevalni zakon prvi korak k izpolnjevanju danih zavez. Poudaril je tudi pomen glasovanja o vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

 

Predstavniki vlade bodo današnji obisk zaključili s prijateljsko nogometno tekmo, ki jo bodo odigrali s predstavniki Mestne občine Maribor.