NOVICA

5. 7. 2012

Slovenija je pomemben in zanesljiv partner v Zvezi NATO

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Vir: www.nato.int)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes na uradnem obisku gostil generalnega sekretarja Zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena. Na današnjih pogovorih so sogovorniki spregovorili predvsem o uresničevanju zaključkov vrha Nato v Chicagu, aktualnih razmerah v Siriji, v Afganistanu, o nalogah, ki čakajo države v zvezi z Afganistanom po umiku Natovih vojaških sil leta 2014, o procesu širitve Nata predvsem na regijo Zahodnega Balkana, o Natovih partnerstvih in politiki pametne obrambe, v zvezi s katero Nato izvaja nekatere reforme.

 

Po besedah predsednika Vlade RS Janeza Janše je bil dogovor na Vrhu Nata v Chicagu glede zagotavljanja varnosti v času gospodarske krize in močnih proračunskih omejitev v državah članicah »zelo dober.« Ta dogovor je potrdil tudi koncept pametne obrambe ter razglasitev vmesne zmogljivosti raketne obrambe. Na Vrhu so bili sicer doseženi tudi dodatni dogovori glede Afganistana. »Ko gre za Afganistan, Slovenija ostaja zvesta načelu »skupaj v akcijo, skupaj iz nje«, tako da bomo s svojim kontingentom v Afganistanu ostali do konca leta 2014, do zaključka Natove misije. Po letu 2014 pa smo pripravljeni nuditi drugačno pomoč varnostnim silam Afganistana, da bodo lahko skrbele za varnost svojega prebivalstva,« je dejal premier Janez Janša. Ob tem je dodal, da bo pomoč varnostnim silam Afganistana, gledano z ekonomskega vidika, bistveno cenejša kot pa bi bila skrb za varnost v Afganistanu preko lastnih vojaških enot, ki jih pošiljamo tja.

 

Glede razmer v Siriji, je premier poudaril, da se Slovenija pridružuje pozivom sirskim oblastem k takojšnjemu prenehanju množičnih kršitev človekovih pravic in nasiljem nad civilnim prebivalstvom ter podpira vse ukrepe mednarodne skupnosti za zaščito civilnega prebivalstva in ukrepe v okviru načrta odposlanca Združenih narodov Kofija Annana. »Smo za to, da se na mednarodno skupnost stopnjuje pritisk in da se tu čim prej pride do mirne rešitve,« je poudaril predsednik vlade. Generalni sekretar zveze Nato pa je izrecno poudaril, da je glavni cilj Zavezništva, da se razmere na tem območju rešijo na miren in političen način.

 

Po besedah slovenskega predsednika vlade eden pomembnejših elementov Nato partnerske politike ostaja politika odprtih vrat zavezništva, pri čemer je Slovenija še posebej zainteresirana, da se zavezništvo širi na države Zahodnega Balkana, potem ko te izpolnijo pogoje in kriterije. »Smatramo, da je članstvo v zvezi Nato teh držav zelo pomemben prispevek k povečanju varnosti in stabilnost v regiji in eden osnovnih pogojev za to, da bo celotna regija ekonomsko napredovala,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.
 
Po njegovem mnenju je Nato na Zahodnem Balkanu trenutno prisoten kot izjemno pomemben garant stabilnosti. Kot pozitivno je ocenil tudi sodelovanje zavezništva z državami Zahodnega Balkana, pri čemer je pomemben tudi prispevek številnih držav, ki še niso članice Nata pri zagotavljanju varnosti, stabilnosti in miru v svetu in tudi širše.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je v nadaljevanju zahvalili generalnemu sekretarju zveze Nato Anders Fogh Rasmussenu, rekoč, da se je zavezništvo v zadnjem obdobju pod njegovim vodstvom dejansko utrdilo kot ključno orodje svetovnega miru, stabilnosti v svetu in bistveno večje varnosti. »Brez Nata v tem času bi bil svet pa tudi severnoatlantski prostor bistveno manj varen in stabilen,« je še dejal slovenski premier.

 

Generalni sekretar zveze Nato pa je poudaril pomembno vlogo Slovenije ob pristopnih procesih novih članic oziroma aspirantk. Po njegovih besedah je Slovenija kot članica severnoatlantskih povezav dober primer, kaj vse lahko neka država doseže s trdim delom, ki ni vedno najlažje. »S tem pa je lahko tudi dober vzor drugim državam v regiji Zahodnega Balkana,« je še ocenil generalni sekretar zveze Nato.