NOVICA

3. 9. 2012

Slovenija podpira proces priključitve Republike Albanije v EU in želi izboljšati gospodarsko sodelovanje

(Foto: Tina Kosec/STA)

(Foto: Tina Kosec/STA)

(Foto: Tina Kosec/STA)

(Foto: Tina Kosec/STA)

(Foto: Tina Kosec/STA)

(Foto: Tina Kosec/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal s predsednikom Vlade Republike Albanije dr. Salijem Berisho, ki se mudi na prvem uradnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se strinjala, da so se v dvajsetih letih diplomatskih odnosov med državama razvili dobri prijateljski odnosi na političnem, kulturnem in gospodarskem področju.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je na skupni novinarski konferenci poudaril, da so se v zadnjem času pogoji za intenzivne stike med državama še posebej okrepili, saj je bila sprejeta liberalizacija režima vizumov za Albanijo. Ob tem je čestital albanskemu premierju ob sprejetju tega pomembnega ukrepa za vse državljanke in državljane, kot pravega koraka v smeri članstva v Evropski uniji. Sogovornika sta se strinjala, da je vstop Albanije v Evropsko unijo v skupnem interesu obeh držav. Ob tem je predsednik slovenske vlade dodal, da ima Albanija izjemno prednost, ker vključitev v Evropsko unijo podpira večina državljanov. Albanski premier se je ob tem posebej zahvalil za vso podporo in pomoč, ki jo Slovenija nudi Republiki Albaniji pri vstopu v evropske integracije in dodal, da je vstop v Evropsko unijo največji albanski projekt, v katerega bodo tudi v prihodnje vlagali vse svoje napore.

 

Premierja sta spregovorila tudi o trenutnih razmerah v regiji Zahodnega Balkana. Predsednik Vlade RS Janez Janša je poudaril, da državi delita skupno mnenje o trenutnih razmerah v regiji ter da je dialog in želja po vstopu v evropske integracije edina pot, ki lahko prispeva k razvoju regije. Ob tem je pohvalil proces in sprejemanje reform v Albaniji, ki zahtevajo širok družbeni konsenz in dodal, da je potrebno tudi vprašanje imunitete rešiti na način, ki ga zahtevajo evropski standardi. Predsednik Vlade RS je Albanijo opredelil kot konstruktivnega partnerja pri zagotavljanju stabilnosti v regiji Zahodnega Balkana in dodal, da so tudi njena prizadevanja ob predsedovanju Svetu Evrope na temelju povezovanja kulturne raznolikosti zelo pozitivna.

 

V nadaljevanju sta se sogovornika strinjala, da je še veliko neizkoriščenega potenciala na področju gospodarskega sodelovanja. Oba vidita priložnosti predvsem na področju energetike in turizma, saj je trenutna blagovna menjava relativno nizka. Predsednik slovenske vlade je ob tem izpostavil, da bodo k boljšemu sodelovanju pomagali tudi vsi koraki Albanije za vstop v Evropsko unijo. Albanski premier pa je dejal, da si bo njihova država prizadevala ustvariti čim bolj ugodne pogoje za vstop slovenskih podjetij in investicij na njihov trg.

 

Predsednik vlade Janez Janša je nenazadnje čestital albanskemu premierju ob letošnjem praznovanju častitljive 100. obletnice neodvisnosti Republike Albanije. Ob tem je tudi albanski premier izrazil čestitke slovenski strani za nedavno 20. obletnico samostojnosti in pohvalil njene uspehe pri vključevanju v vse pomembne evropske integracije.