NOVICA

12. 2. 2012

Široka mednarodna podpora predsedniku vlade Janezu Janši

(Foto: Bobo, arhiv KPV)

Predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši so v dneh po izvolitvi čestitali mnogi politični voditelji ter najvišji predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropske ljudske stranke.

 

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v svojem pismu poudaril, da se Slovenija in Evropska unija nahajata v času, kjer bosta soočeni z zahtevnimi izzivi. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo predsednik vlade Janez Janša ponovno izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, tako kot v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

 

Nemška kanclerka Angela Merkel je v čestitki predsedniku vlade Janezu Janši izpostavila, da funkcijo nastopa v času, ko se v Evropski uniji nahajamo pred gospodarskimi in finančnimi ter političnimi izzivi, ki jih lahko rešimo le s tesnim, zaupanja polnim usklajevanjem. Izrazila je tudi veselje, da, bosta še naprej razvijala že danes odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo.

 

Tudi predsednik Republike Francije Nicolas Sarkozy je v svojem pismu navedel, da v času finančne in gospodarske krize Evropska unija potrebuje sodelovanje vseh svojih članic, da bi lahko prišla do učinkovitih rešitev. Poudaril je še, da bo Francija Sloveniji stala ob strani pri nadaljnjem razvijanju prijateljskih medsebojnih odnosov ter predsedniku vlade želel veliko uspeha pri opravljanju nove funkcije.

 

(Foto: Bobo)

 

Predsednik sveta ministrov Republike Poljske Donald Tusk je v svoji čestitki predsedniku vlade med drugim izrazil prepričanje, da bodo "skupna prizadevanja naših držav v okviru Evropske unije ter v okviru regionalnih iniciativ prispevala k nadaljnji krepitvi političnih, gospodarskih in družbenih odnosov med Poljsko in Slovenijo."

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo, arhiv KPV)

 

Michael Spindelegger, avstrijski  minister za evropske in mednarodne zadeve, je izrazil prepričanje, da Slovenija in Avstrija delita iste vrednote in da sodelujeta v duhu dobrih medsosedskih odnosov. Izrazil je tudi prepričanje, da bosta državi še naprej tvorno sodelovali.

 

Fredrik Reinfeldt, švedski predsednik vlade, je predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši v čestitki zaželel mnogo uspeha pri soočanju z zahtevnimi izzivi, ki so pred Evropsko unijo ter izrazil željo po dobrem sodelovanju na področjih skupnih interesov.

 

Mikuláš Dzurinda, predsednik SDKU in nekdanji slovaški premier,  je v svoji čestitki izrazil prepričanje, da bo predsednik vlade Janez Janša s svojo ministrsko ekipo Slovenijo popeljal na pot razvoja in uspeha, pri čemer je poudaril pomen izkušenj iz njegovega prvega mandata. Dzurinda je predsedniku vlade Janezu Janši med drugim zaželel tudi modrih odločitev in obilo uspeha pri političnem delu in izvajanju potrebnih reform.

 

Predsednik Vlade Ruske federacije Vladimir Putin je v čestitki zapisal, da "računa na konstruktivno sodelovanje z namenom krepitve prijateljskih odnosov in obojestranskega koristnega sodelovanja med Rusijo in Slovenijo."

 

Koroški deželni glavar Gerhard Dörfler je med drugim poudaril pomen tega, da ima država v času krize vlado, ki ima program in odgovore na izzive sedanjega trenutka.

 

Mnogim čestitkam iz tujine se je pridružil tudi generalni sekretar Zveze NATO Anders Fogh Rasmussen, ki je poudaril, da je slovenski prispevek k delu zavezništva pomemben in cenjen. Obenem je izpostavil potek reforme zavezništva in izrazil odločenost, da se še naprej zagotavlja finančno vzdržno in učinkovito obrambo. Generalni sekretar Zveze NATO je tudi izrazil veselje, da bo Slovenija s svojim delovanjem v zavezništvu nadaljevala po začrtani poti.

 

(Foto: Bobo, arhiv KPV)

 

Čestitke ob imenovanju za predsednika vlade prihajajo tudi iz Evropskega parlamenta. Joseph Daul, evropski poslanec in predsednik skupine Evropske ljudske stranke (ELS) je tako med drugim zapisal, da je »sklenjena desnosredinska koalicija izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času leve vlade močno poglobila.«

 

Generalni sekretar Evropske ljudske stranke Antonio López-Istúriz pa je v čestitki izrazil prepričanje, da bo Slovenija s  predsednikom vlade Janezom Janšo, imela modro vodstvo, ki bo z veliko odgovornostjo in odločenostjo delovalo v smeri političnih in ekonomskih sprememb, ki so v teh kriznih časih nujno potrebne.

 

Predsedniku vlade je v imenu ugledne mednarodne nevladne organizacije ICD (Institute for Cultural Diplomacy) čestital ustanovitelj in direktor Mark Donfried, ki je Janezu Janši  zaželel mnogo uspeha ob sprejemanju pomembne in odgovorne funkcije ter izrazil trdno prepričanje, da je Slovenija stopila na pot blaginje.

 

Številne čestitke ob izvolitvi predsednika vlade Janeza Janše so prišle tudi od Slovencev v zamejstvu in po svetu. Koroški Slovenci so v čestitkah izrazili zadovoljstvo nad tem, da se kljub varčevalnemu razmišljanju ni ukinilo pomembnega mesta ministra ali ministrice za Slovence po svetu in v zamejstvu. To dejstvo po mnenju predstavnikov Koroških Slovencev krepi upanje, da bo vlada pod vodstvom Janeza Janše posvečala posebno skrb in skrbela za podporo Slovencev po svetu in v zamejstvu.  Predsedniku vlade so tako čestitali Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti Koroških Slovencev in  Slovenk (SKS),  Nanti Olip, poslujoči predsednik NSKS in Jože Wakounig, predsednik ZNP v NSKS ter vodstvo koroške Enotne liste (EL) in Politične upravne akademije (PUAK).  V imenu Slovenske skupnosti  iz Trsta je Damijan Terpin, deželni tajnik, v čestitki zapisal: "Glede na stanje, v katerem se zlasti na gospodarskem področju nahaja Republika Slovenija, se dobro zavedamo, kako zahtevno je poslanstvo, ki Vam je bilo zaupano. Vendar nas izkušnje iz obdobja, ko ste prvič vodili slovensko vlado, prepričujejo, do bo Slovenija zagotovo uspešno prestala te krizne čase in si spet zagotovila blaginjo in ugled, ki ji pripadata." Kot zelo pozitivno pa je ocenil dejstvo, da ob krčenju števila ministrstev ni prišlo do ukinitve Ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Ocenjujemo, da je to najboljše jamstvo z Vaše strani, s strani Vaše koalicije in bodoče vlade, da bo imela naša narodna skupnost v bodoči slovenski vladi pozornega sogovornika in zaščitnika svojih pravic, v kar  - glede na izkušnje iz prejšnje vlade, ki ste jo vodili v obdobju 2004-2008 - nismo sicer imeli nobenega dvoma."

 

Častni generalni konzul Republike Slovenije v Kanadi Jože Slobodnik pa je v čestitki predsedniku vlade poudaril, da bo delo težko, vendar bo "Slovenija v pravih rokah." S čestitkami kanadskih Slovencev se je pridružil številnim čestitkam, ki prihajajo od Slovencev iz zamejstva in po svetu.

 

V čestitkah visoki predstavniki predsedniku vlade Janezu Janši želijo mnogo uspeha pri bodočem delu, pri čemer ocenjujejo, da je v času posebnih izzivov za evropsko gospodarstvo pomembno, da ima država vlado z jasnimi programskimi usmeritvami. Tuji predstavniki državljankam in državljanom Republike Slovenije želijo tudi obilo napredka pod novim vodstvom ter poudarjajo pomen dobrega sodelovanja in krepitev odnosov s Slovenijo.