NOVICA

13. 2. 2012

Premier Janez Janša: Ukrepi, ki jih bo potrebno sprejemati, morajo biti izvedeni pravično

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša  se je danes skupaj z ministri in ministrico udeležil sprejema pri predsedniku Republike Danilu Türku, ki ga ob izvolitvi nove vlade tradicionalno gosti predsednik republike. Premier Janša se je predsedniku zahvalil za sprejem ob nastopu nove vlade in dodal, da vlado čaka težko delo, še posebej v prvem letu, saj hitrega izboljšanja gospodarskih razmer ne moremo napovedovati.

 

V nadaljevanju je premier Janša dejal, da lahko v prihodnjih dneh ali tednih pričakujemo kakšno novo poslabšanje naših bonitetnih ocen, »ker samo s tem, kar se je zgodilo, s koncem politične krize, neki praktični ukrepi, zato da saniramo oziroma konsolidiramo slovenske javne finance in ponovno zaženemo gospodarsko rast, še niso bili izvedeni in nas to še vse čaka.« Ob tem je predsednik vlade Janez Janša še dejal, da ima vlada jasne prioritete in ve, kaj je potrebno storiti takoj in kaj je potrebno storiti v celotnem mandatu.

 

V nadaljevanju je premier Janša poudaril, da je marsikaj, kar je potrebno storiti v tem zahtevnem času, možno doseči samo z dobrim sodelovanjem med institucijami, zato je v koalicijski pogodbi to posebej poudarjeno. Pri tem je poudaril tudi, da »bomo z naše strani storili vse, da v okviru pristojnosti, ki jih imamo po ustavi in zakonih, da naredimo vse tisto, ne samo, kar se pričakuje, ampak vse tisto, kar lahko naredimo,za to, da bo sodelovanje med institucijami slovenske države dobro in v skupno korist.«

 

Premier Janez Janša je izpostavil tudi pomembnost tega, da se stvari poimenuje s pravimi imeni in da stanje opišemo takšno kot je. Poudaril je še,  da  bo potrebno pri konsolidaciji slovenskih javnih financ, pri ponovnem zagonu gospodarskega razvoja in predvsem pri ustvarjanju novih delovnih mest, sprejemati ukrepe, ki pa jih bo potrebno izvesti pravično in da bodo morali biti posamični deli slovenske družbe enako obremenjeni. "Pomembno pa je tudi, da bo sporočilo tistih, ki ustvarjamo ali pa lahko vplivamo na javno mnenje, tudi naravnano v to smer," je še zaključil predsednik vlade Janez Janša.