NOVICA

23. 2. 2012

Premier Janez Janša o izhodu Slovenije iz finančne in gospodarske krize

(Foto: Bobo)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je bil včeraj zvečer gost v oddaji Vroči stol na Info TV. Govoril je predvsem o izhodu Slovenije iz gospodarske in finančne krize, pa tudi o drugih aktualnih notranjepolitičnih temah.

 

Premier Janez Janša je dejal, da je treba nujno preprečiti nadaljevanje gibanj, ki smo jim bili priča v zadnjih treh letih. Po njegovem mnenju Slovenija ne sme postati finančni problem, niti problem v smislu novega gospodarskega in socialnega bolnika sredi Evrope. Zato pa je treba po njegovem mnenju nujno sprejeti ukrepe, ki bi jih sicer morali sprejeti že leta 2009 ali pa najpozneje v prvi polovici leta 2010. »Takrat so tiste države, ki so tudi bile v krizi, danes izšle iz nje in imajo zgledno gospodarsko rast, to naredile,« je poudaril  premier Janez Janša.

 

V nadaljevanju je poudaril, da se je Slovenija v preteklih treh letih čezmerno zadolžila, kar pomeni, da bo treba ukrepe sprejemati v težjih okoliščinah, vendar bo vlada skušala ključne ukrepe uskladiti v socialnem dialogu in bremena pravično porazdeliti. Hkrati je še menil, da je »dolžnost države, da ščiti tiste, ki pošteno delajo«. Po njegovih besedah tudi Partnerstvo za razvoj v prihodnje ostaja resna ponudba.

 

Premier Janez Janša je še dejal, da bo vlada skušala narediti vse, da bodo vlaganja v slovensko gospodarstvo privlačnejša in obetavnejša. Po njegovem mnenju je namreč polovica poti za izhod iz krize racionalizacija oziroma varčevanje, druga polovica pa kombinacija gospodarske rasti in ustvarjanja novih delovnih mest.

 

V nadaljevanju je premier Janez Janša opozoril, da v proračunu glede na primopredajne zapisnike, ki so bili predani posameznim ministrom ob imenovanju, zeva zelo velika luknja, pri čemer se stanje ob preverjanjih kaže še slabše, kot je bila uradno prikazano.

 

Glede napovedanega obiska Evropske komisije v začetku marca, ki bo preverila makroekonomsko stanje, je premier Janša izrazil pričakovanje, da bo komisija »predlagala, da izvedemo, kar piše v našem programu in koalicijski pogodbi, to pa so ukrepi, ki so se v večini evropskih držav prijeli in dajejo rezultate«. Ob tem je še opomnil, da obiska ne bo deležna samo Slovenija, temveč so na seznamu Evropske komisije tudi druge evropske države. »Opozorila so sicer resna, še zdaleč pa to ni katastrofalno stanje kot v Grčiji in še v nekaterih drugih državah,« je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

V pogovoru je predsednik slovenske vlade Janez Janša spregovoril tudi o sanaciji bančnega sistema, ceni zadolževanja na mednarodnih finančnih trgih, gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ter  ustavnih spremembah.

 

Prepis pogovora si lahko preberete v priponki.