NOVICA

1. 3. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »V skupnem interesu je čim večja stabilnost evro-območja«

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je drevi ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta v Bruslju v izjavi za medije ocenil, da je kriza v območju evra vsaj za zdaj stabilizirana, a da nekaj držav čakajo "še nekateri težki koraki". "Žal je Slovenija tu vmes," je dejal in izpostavil, da bo »delo potekalo  lažje, če bo manj splošne nestabilnosti v naši okolici.«

 

Predsednik slovenske vlade je poudaril, da bo gotovo najpomembnejše dejanje tokratnega Evropskega sveta podpis stabilizacijskega pakta oziroma pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji.

 

»To je daleč najpomembnejši posamični dolgoročni korak k stabilizaciji situacije v evro-območju,« je poudaril slovenski premier. Po njegovih besedah brez tega koraka, ki so se mu pridružile tudi številne nečlanice evro-območja, bodočih podobnih kriz ne bi bilo več možno reševati z ad hoc prijemi. Obenem je dejal, da takšen pristop terja močno angažiranje držav članic, tudi Slovenije.  »Slovenska vlada je zato že včeraj sprejela osnutek predloga za spremembe 148. člena ustave, s katerim bomo skušali implementirati tretji člen te pogodbe, ki zahteva uravnotežen proračun,« je izpostavil premier Janez Janša in dodal, da se prihodnji ponedeljek nadaljujejo pogovori med predsedniki parlamentarnih strank, kjer bi lahko dosegli končni dogovor o spremembi ustavnega člena.

 

Po besedah predsednika slovenske vlade Janeza Janše bo na tokratnem zasedanju Evropskega sveta storjen še en pomemben korak, in sicer podelitev statusa kandidatke Srbiji. »To je pomembna stvar ne samo za Srbijo in širšo regijo, temveč tudi za Evropsko unijo - tudi zato, ker je to pozitiven signal za bodoče kandidatke, ki čakajo v vrsti,« je poudaril premier in obenem izrazil upanje, da bi to dejanje prispevalo k temu, da se pospeši začetek pogajanj z državami, ki že dolgo čakajo na podelitev statusa, kot recimo Makedonija. Premier je še menil, da bo to dejanje prispevalo tudi k hitrejšemu reševanju odprtih bilateralnih vprašanj med Srbijo in Kosovom.