NOVICA

25. 3. 2012

Premier Janez Janša: Vlada v primerjavi z drugimi evropskimi državami predlaga relativno blage ukrepe

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v sinočnji oddaji TV Klub na POP TV spregovoril o varčevalnih ukrepih, ki jih vlada predlaga socialnim partnerjem za uravnoteženje javnih financ oziroma kot izhodišča za pripravo rebalansa proračuna za leto 2012.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v pogovoru poudaril, da so tovrstne ukrepe, kot jih predlaga vlada, skorajda vse evropske države sprejele že pred tremi oziroma v zadnjih dveh letih. Po njegovih besedah vladni nabor ukrepov tudi ne predstavlja drastičnih rezov, ampak gre za relativno blage ukrepe, glede na stanje, v katerem je Slovenija in gledano primerjalno z drugimi evropskimi državami. Po njegovih besedah je varčevalne ukrepe sicer treba sprejeti sedaj, saj bo v nasprotnem primeru treba čez eno leto sprejeti nujne ukrepe, ki pa ne bodo samo blagi. Ob tem je še opozoril, da vladni ukrepi za uravnoteženje javnih financ predstavljajo pogajalska izhodišča za socialne partnerje in da se bo v socialnem dialogu poskušalo poiskati rezerve, tako da na nekaterih res občutljivih področjih posegi ne bi bili tolikšni.

 

Premier Janez Janša je tudi zatrdil, da vlada z varčevanjem ne bo začela pri najbolj ranljivih socialnih skupinah, ampak pri sebi ter pri tem med drugim izpostavil plače funkcionarjev. Ob tem je dejal, da se »v nobenem primeru ne bo zgodilo, da bi se funkcionarjem plača zmanjšala manj kot pa javnemu sektorju.« Glede 15-odstotnega znižanja plač v javnem sektorju pa predsednik vlade poudarja, da bodo najprej odpravljena plačna nesorazmerja, nato pa bi sledilo linearno znižanje. Predlagani ukrepi na področju zdravstva po njegovih besedah ne bodo bistveno poslabšali kakovosti storitev in pogojev dela, saj je v zdravstvu še vedno dovolj rezerv. Na področju šolstva pa se bodo normativi vrnili na stanje pred desetimi leti, "ko slovensko šolstvo ni bilo nič slabše".

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v pogovoru spomnil tudi na zlato fiskalno pravilo, katerega osnovni namen je v tem, da sami sebi postavimo omejitve, tako da politika ne bo ponovno pripeljala države v situacijo, v kakršni je sedaj. »Takojšnji učinek sprejetja zlatega fiskalnega pravila pa je ta, da se bo cena denarja, za katerega se bomo zadolžili in ki si ga bomo izposodili, takoj znižala,« je še poudaril premier.

 

Nenazadnje je predsednik Vlade RS Janez Janša še opozoril, da je finančna situacija iz dneva v dan slabša in da bo ukrepe treba sprejeti. »Dejstvo je, če vlada in večina v Državnem zboru ta zakon o uravnoteženem proračunu skupaj z rebalansom ne spravita skozi v rekordnem času, potem ji ne bo treba niti odstopiti, ker ne bo imela kaj početi,« je dejal premier in opozoril, da danes funkcioniramo na proračunu, ki je bil napisan za dva in pol odstotno gospodarsko rast, ki pa je ne dosegamo. Po njegovih besedah je stanje torej skrajno resno. Premier je v pogovoru še zatrdil, da je med koalicijskimi poslanci za številne predvidene vladne ukrepe veliko razumevanja in odločne podpore.

Celoten prepis pogovora je v priponki.