NOVICA

28. 3. 2012

Premier Janez Janša: Tudi v zdravstvu je nujno iskanje notranjih rezerv

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji slovesnosti ob 110-letnici ustanovitve Zdravniške zbornice za Kranjsko, 80-letnici ustanovitve Zdravniške zbornice za Slovenijo in 20-obletnici obnovljene Zdravniške zbornice Slovenije v slavnostnem nagovoru spregovoril predvsem o zdravniškem poklicu in trenutnem javnofinančnem stanju, ki vpliva tudi na zdravstvo.

 

Po besedah predsednika slovenske vlade Janeza Janše je zdravniški poklic hkrati tudi poslanstvo z veliko odgovornostjo in moralno zavezo. »Pri vašem poklicu napak pravzaprav ne sme biti. Če so, so lahko večkrat nepopravljive in posledice zelo hude. Pričakovanja nas uporabnikov pa so ob tem vedno zelo visoka, pogoji za vaše delo ne vedno najboljši, finančnih sredstev ni nikoli dovolj, kritičnost javnosti in medijev, ko včasih vseeno pride do nesreče ali napak, pa zelo velika. Lahko bi celo rekli, da je vse večja«, je dejal predsednik vlade. Ker je ob tem zahvala zdravniškemu delu premalokrat izrečena, se je predsednik slovenske vlade zdravnikom zahvalil za izredni trud, ki »ga vlagate v zdravje in blaginjo ljudi v Sloveniji.«

 

Premier Janez Janša je tudi poudaril, da je v sedanjem času tudi v zdravstvu nujno iskanje notranjih rezerv. »Zavedamo se, da je slovenski zdravstveni sistem marsikje preobremenjen, vendar v bližnji prihodnosti ne moremo pričakovati večjih prilivov v zdravstveno blagajno, ampak celo manjše. Zato moramo iskati rešitve, ki bodo usmerjene v iskanje prihrankov pri javnih naročilih, debirokratizacijo in posledično tudi v razbremenitev zdravnikov in medicinskega osebja«, je poudaril in dodal, da zdravniška stroka najbolje pozna razmere v zdravstvu, zato jo je povabil k oblikovanju zdravstvenih politik in sodelovanju pri premoščanju sedanjih javnofinančnih težav.

 

Prav tako je premier Janez Janša poudaril pomen Zdravniške zbornice Slovenije kot stanovske organizacije, ki med drugim skrbi za ugled zdravniškega poklica ter visoka moralna in etična načela. Poudaril je, da zdravniki s svojim znanjem in izkušnjami skrbijo za zdravje in blaginjo Slovencev, hkrati pa soustvarjajo znanstvene dosežke v domačem in svetovnem merilu. »To je danes, ko stremimo k oživljanju gospodarstva in prepoznavanju novih priložnosti za Slovenijo, še posebej pomembno in prevečkrat pozabljeno«, je dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.