NOVICA

6. 4. 2012

Premier Janez Janša ob svetovnem dnevu Romov čestital romskim skupnostnim na Slovenskem

(Foto: EPP)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob bližajočem se svetovnem dnevu Romov danes čestital romskim skupnostim na Slovenskem. Premier je v čestitki zapisal, da kulturna in etnična raznolikost bogatita sleherni narod. »Raznolikost lahko vodi v povezovanje, izzivi, s katerimi se soočamo na tej poti, pa predstavljajo nove rešitve do naših skupnih ciljev. Doseženi uspeh na enem področju, daje moč za obvladovanje drugega. Tedaj opazimo, da iz sadike raste visoko, čudovito drevo, ki ima korenine zasidrane globoko v zemljo,« je med drugim zapisal predsednik vlade.


V nadaljevanju je premier Janez Janša izpostavil, da se medsebojno sodelovanje z romskimi skupnostmi dobro razvija na številnih področjih, pri čemer še obstajajo možnosti za izboljšave pri zagotavljanju uresničevanja posebnih pravic romske skupnosti, predvsem na področju izobraževanja, kulture in zaposlovanja. Po njegovih besedah je dobra podlaga za nadaljnje delo Nacionalni program ukrepov za Rome, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela za obdobje 2010–2015.


Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v čestitki izrazil prepričanje, da »bomo tudi v prihodnje znali dobro izkoristiti priložnosti za okrepitev skupnega sodelovanja pri vključevanju romske skupnosti kot manjšine z večinskim prebivalstvom.«