NOVICA

12. 4. 2012

Premier Janez Janša se je sestal z evropskim komisarjem za okolje dr. Potočnikom

(Foto: Tina Kosec/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes sestal z evropskim komisarjem za okolje dr. Janezom Potočnikom v okviru njegovega uradnega obiska v Sloveniji.

 

Spregovorila sta o pogajanjih glede prihodnjega večletnega finančnega okvirja Evropske unije, komisar Potočnik pa je posebej izpostavil ozelenitev prihodnje skupne kmetijske politike. Glede kohezijske politike je komisar omenil prednosti predloga Evropske komisije pri uvedbi postopne ukinitve sredstev za bolj razvite regije. Zahodna regija Slovenije naj bi po predlogu Komisije v obdobju 2014 - 2020 še vedno prejemala 2/3 dosedanje ravni pomoči, kljub temu, da se uvršča med regije, ki so visoko razvite.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so področja, na katera bi morala Slovenija usmeriti več pozornosti: kakovost zraka, problematika odpadkov ter do določene mere implementacija zakonodaje na področju okolja. Spregovorila sta tudi o napredku pogajanj pri pripravi skupne deklaracije, ki naj bi bila sprejeta na Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju (Rio + 20).