NOVICA

18. 4. 2012

Ukrepe sprejemamo za ponovno rast Slovenije

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost pogovorne oddaje na TV Slovenija. Spregovoril je o napovedani stavki zaradi predlaganih varčevalnih ukrepov Vlade RS in o tem, kako bodo varčevalni ukrepi vplivali na posamezna področja. Rdeča nit pogovora je bilo dejstvo, da Slovenija porabi več kakor pridela, zaradi česar je nujna prilagoditev novo nastalim razmeram, če želimo Sloveniji pozitivno razvojno pot.

 

Prvič v zgodovini Slovenije je namreč vlada svoje ukrepe takoj po sprejetju predstavila socialnim partnerjem in ekonomsko-socialnemu svetu. S tem je začela socialni dialog in pogajanja, ki jih ni nikoli prekinila. Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je še vedno premalo razumevanja za položaj, v katerem smo. Četudi bodo predlagani ukrepi sprejeti, se bo Slovenija morala še naprej zadolževati za svoje tekoče delovanje. Zato je ponovno poudaril, da si želi več razuma sindikatov pri pogajanjih. Pri vseh dosedanjih stavkah v Sloveniji je vlada popustila in ugodila zahtevam sindikatom ter tudi plačala stavko, česar pa sedanja vlada ne bo storila. Omenil je, da je pomemben del sedanjega položaja dejstvo, da Slovenija še ni prilagodila miselnosti novim razmeram in da večina še vedno misli, da je treba samo počakati, da kriza mine.

 

Predsednik vlade Janez Janša je opozoril,  da bodo ukrepi, če jih ne bomo sprejeli zdaj, v prihodnje še ostrejši. Gospodarstvo je v zadnjih treh letih izgubilo več kakor 120.000 delovnih mest in propadlo je več kakor 12.000 podjetij, na ravni države pa se je zadolževalo in v javnem sektorju zaposlilo še 9.000 ljudi. Omenil je, da bodo problemi po tej stavki enaki, predvsem pa, da vlada nima veliko manevrskega prostora, ker ima omejeno količino denarja.

 

Poudaril je finančno sposobnost države, ki bo bistveno okrnjena na mednarodnih trgih, če ukrepi ne bodo dobili zadostne podpore. V primeru večanja primanjkljaja bo Slovenija izgubila dostop do kohezijskih sredstev, kar bi bila velika škoda glede na to, da je to edini resni vir za investicije v prihodnjih letih. Poleg tega bi Sloveniji grozile še dodatne kazni zaradi kršitve določb pakta za stabilnost in razvoj.

 

Predsednik vlade Janez Janša je pozval k  zavedanju, da je čas življenja na tuji račun minil in da prelaganje obveznosti na prihodnje generacije ni prava pot. Poudaril je, da bomo morali znati z manj narediti več. V zvezi s tem so predlagani ukrepi samo prvi korak, za katerega potrebujemo soglasje.