NOVICA

8. 5. 2012

Premier Janez Janša začel obisk v Zvezni republiki Nemčiji

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes, v torek 8. maja, začel s prvim uradnim obiskom v tem mandatu v Zvezni republiki Nemčiji, ki je največja gospodarska partnerica Republike Slovenije. Poleg poglobitve gospodarskega sodelovanja je namen tokratnega obiska tudi krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama ter izmenjava pogledov o reformnih procesih ter o aktualnih vprašanjih v EU in širši mednarodni skupnosti.

 

Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, blagovna in storitvena menjava med državama znaša skupno skoraj 9,5 milijard evrov in strmo narašča. Skupni obseg blagovne menjave je v letu 2011 znašal 8.561,9 milijonov evrov in se je povečal za 17,6%, hkrati pa je krepko presegel menjavo izpred kriznega obdobja. Izvoz v Zvezno Republiko Nemčijo je dosegel 4.387,8 milijonov evrov in se je povečal za 21,3%; uvoz pa je znašal 4.174,1 milijonov EUR in se je povečal za 13,8%. Obseg blagovne menjave z Zvezno republiko Nemčijo je predstavljal 20,1% delež celotne menjave Republike Slovenije. Zvezna republika Nemčija je sicer peti najpomembnejši investitor v slovensko gospodarstvo.

 

Tudi sicer so odnosi med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo tradicionalno odlični. Zaznamuje jih intenzivna dinamika medsebojnih obiskov in srečanj na različnih ravneh. Zvezna republika Nemčija je tudi ena najpomembnejših političnih in gospodarskih držav partneric Republike Slovenije. Državi pa tesno sodelujeta tudi v okviru EU.

 

Državi sicer v letošnjem letu obeležujeta 20. letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, posebna čast za Republiko Slovenijo pa je, da uradni obisk predsednika vlade sovpada z jutrišnjem dnem Evrope.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je nocoj v okviru delovnega obiska sestal s predsednikom uprave Deutsche Bahn  dr. Rüdigerjem Grubejem, jutri pa se bo v okviru uradnega obiska srečal s svojo gostiteljico, nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel. V popoldanskem času pa bo predsednika slovenske vlade sprejel tudi predsednik Zveznega parlamenta Norbert Lammert.