NOVICA

10. 5. 2012

Premier Janez Janša: Rebalans je nujen ukrep in lažje poti ni

(Foto: Tamino Petelinšek /STA)

Na današnji 13. izredni seji Državnega zbora je predsednik slovenske vlade Janez Janša spregovoril o rebalansu proračuna Republike Slovenije za leto 2012. V svojem nagovoru je poudaril, da lahke poti za uravnoteženje javnih financ ni in da je Slovenija tri leta živela v prepričanju, da se bodo razmere na finančnem področju uredile z vedno večjim zadolževanjem. Izpostavil je, da je dilema ali rebalans ali gospodarska rast umetno ustvarjena in da se Evropa zaveda, da so za ponovno gospodarsko rast potrebni ukrepi za nova delovna mesta. Poudaril je še, da se tudi Slovenija tega zaveda in da je sprejem rebalansa predpogoj oziroma prvi korak eden od treh nujnih korakov za to, da Slovenija izide iz krize, da ponovno stopi na pot trajnostne rasti in povečevanja blaginje.


Predsednik slovenske vlade je v nagovoru opomnil, da je Slovenija od leta 1991 pa do leta 2008 prehitevala povprečen razvoj v Evropski uniji, da pa smo danes v ponovni recesiji. Zato je pozval, da se moramo izogniti prepričanju, da se lahko še bolj zadolžujemo. Ob tem je spregovoril tudi o fiskalnem pravilu, ki v prvi vrsti pomeni zaščito davkoplačevalcev in za to, da ne bi prišlo do brezbrižnega zadolževanja izvršilne oblasti.


Poudaril je, da bomo vse, kar bomo privarčevali z rebalansom, porabili za odplačilo obresti, za naše pretekle dolgove ter opozoril, da je slovensko gospodarstvo v tem času izgubilo 120.000 delovnih mest, v javni upravi  pa se je na novo zaposlilo skoraj 10.000 ljudi. Pri tem pa so plače, za razliko od gospodarstva, v javnem sektorju ostajale na realni predkrizni ravni ali se celo povečevale. Zato je premier Janez Janša  poudaril, da čaka poslanke in poslance večji del te razprave kmalu, čez nekaj mesecev, ko bodo morali obravnavati predloge proračunov za naslednji dve leti. In dodal, da v tem okviru pozdravlja podpis izhodišč za socialni sporazum, ki kažejo na možen dogovor. 
Predsednik slovenske vlade je v nagovoru še dejal, da je korak, ki ga delamo danes, prejšnja vlada obljubila našim evropskim partnerjem že leta 2010, pri čemer je država zadnja v Evropski uniji, ki poskuša ta korak narediti. »Ta korak delamo predvsem zaradi nas samih in zaradi naše lastne prihodnosti. Ne moremo več trošiti na račun prihodnje generacije,« je poudaril.


V zaključku nagovora o rebalansu proračuna se je predsednik vlade zahvalil ministrski ekipi za napore, ki so jih vložili v pripravo predloga,  socialnim partnerjem za poglobljena pogajanja in pogovore o oceni stanja v Sloveniji, poslankam in poslancem pa za izredni postopek sprejemanja proračunskim dokumentov