NOVICA

16. 5. 2012

Ustanovitev Manevrske Strukture Narodne Zaščite eden od mejnikov slovenske osamosvojitve

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je nocoj v Kočevju udeležil slavnostne prireditve ob 22. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitvi Manevrske Strukture Narodne Zaščite Republike Slovenije.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred začetkom slavnostne prireditve v izjavi za medije dejal, da nastanek slovenske vojske obeležuje več datumov in dogodkov, ki so bili vsak po svoje mejniki. Prvi tak dogodek je, po besedah predsednika slovenske vlade ustanovitev Manevrske Strukture Narodne Zaščite, kar je bil začetek zavarovanja in obrambe slovenske osamosvojitve, in kar sodi v čas leta 1990, pri čemer je od takrat minilo 22 let. »Ni pa to edini mejnik. Mejnik je tudi prvo mirnodobno usposabljanje slovenskih vojakov v maju leta 1991 in tudi prvo merjenje moči s takratno okupatorsko jugoslovansko armado, ki se je tudi zgodilo 23. maja 1990,« je dejal predsednik slovenske vlade in poudaril, da je treba ločiti med začetkom nastajanja slovenske vojske in med zgodovinskimi mejniki, ki so jo dokončno vzpostavili.

 

Slavnostni govornik na prireditvi, evropski poslanec in predsednik prve slovenske vlade, Lojze Peterle je v svojem nagovoru poudaril,da so se pred dvaindvajsetimi leti v Sloveniji zgodila odločilna dejstva, zaradi katerih so naše sanje o svobodi postale resničnost. Ob tem se je po njegovih besedah slovenska pomlad leta 1990 in 1991 bistveno razlikovala od pomladi 1941 in pomladi 1945. V nadaljevanju je orisal dogajanje na območju Kočevja zadnjih nekaj desetletij in navedel, da se je v tej pokrajini najbolj nesrečno izkazal režim, ki je hotel narediti boljši svet tako, da je odstranjeval tiste, ki so mislili drugače. Po besedah prvega predsednika slovenske vlade osamosvojitev tudi »ne pomeni kontinuitete, ampak prelom s totalitarnim režimom. Ta prelom je bil podlaga za mednarodno priznanje Slovenije in njeno evropsko perspektivo.« Obenem je izrazil tudi prepričanje, da je ravno iz vrednot osamosvojitve mogoče nadaljevati delo za resnično demokratično, gospodarsko uspešno, odprto in notranje svobodno Slovenijo, v kateri bo vsak njen državljan dobrodošel. V nagovoru pa se je dotaknil tudi trenutnih razmer, pri čemer smo po njegovem mnenju v Sloveniji v tako globoki krizi predvsem zato, ker je "prava slovenska pomlad" trajala premalo časa, da bi prišlo do globljih sprememb. Slovenija je zato danes pred vprašanjem preživetja, za kar pa je po besedah Peterleta kriva predvsem nedokončana tranzicija Slovenije. "Narobe svet" v državi pa moramo po njegovih besedah urediti sami, pri čemer glavna dilema ni "ali levo ali desno, temveč kako skupaj naprej".

 

V svojem govoru je minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak izpostavil, da je bila Manevrska Struktura Narodne Zaščite oblikovana v edinstvenem zgodovinskem času spreminjanja političnih razmer v Evropi. Po njegovih besedah je iz Kočevja v letu 1991 odjeknil prvi javni protest kot odgovor na odvzem orožja. Končni rezultat dogajanj tistega časa pa je bila "popolna simbioza" v delovanju takratne milice in teritorialne obrambe ter več kot 20.000 njenih pripadnikov, ki so zagotovili pogoje »za dejansko vzpostavitev samostojne Slovenije na zemljevidu sveta.«

 

Minister za obrambo Aleš Hojs pa je v nagovoru poudaril, da se je zgodovinska priložnost za ustanovitev samostojne slovenske države pokazala konec 80. let prejšnjega stoletja, v tveganih razmerah pa se je pokazala tudi priložnost za vzpostavitev nove vojske kot enega od atributov novo nastajajoče države. Projekt Manevrske Strukture Narodne Zaščite je bil po njegovih besedah pripravljen zelo skrbno in v "največji možni tajnosti", ob tem pa je bila javno jasna enotnost slovenskega naroda. »Prav enotnost  pa je bila temelj dokončne zmage v boju za samostojnost,« je dejal obrambni minister Aleš  Hojs.

 

Kočevski župan Vladimir Prebilič pa je v nagovoru dejal, da bi bilo celoten proces osamosvojitve bistveno težje izpeljati brez Manevrske Strukture Narodne Zaščite. Po njegovih besedah je "v tem in marsičem" Kočevska odigrala skrajno pomembno vlogo. "Bodimo bolj ponosni na dosežke slovenskega naroda," je dejal in ob tem še poudaril, da » morda nismo številčno velik narod, kar pa nikakor ne drži za vse, kar smo doslej dosegli.«