NOVICA

21. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša na Vrhu Nata v Chicagu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo skupaj ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in z ministrom za obrambo Alešem Hojsom 20. in 21. maja 2012 udeležil Vrha Nata v Chicagu. Vrh Nata se bo začel v nedeljo, 20. maja 2012, z vojaškimi slovesnostmi in z zasedanjem Severnoatlantskega sveta (NAC) na ravni predsednikov držav in vlad.

 

Predsednik vlade se bo prvi dan Vrha udeležil delovnega zasedanja na ravni predsednikov držav in vlad, v večernem času pa bo sledila tudi delovna večerja za predsednike držav in vlad, ki jo gosti predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama. Ministri za zunanje zadeve in ministri za obrambo se bodo sestali na ločenih delovnih večerjah.

 

V ponedeljek, 21. maja 2012, bo zasedanje NAC na ravni predsednikov držav/vlad, nato pa zasedanje v razširjenem ISAF formatu ter zasedanje NAC s skupino partnerjev.
Tokratni vrh Nata se bo osredotočil predvsem na tri glavne teme, in sicer bodo predsedniki držav in vlad članic Zveze NATO izmenjali stališča glede operacij Zavezništva, zlasti v Afganistanu, spregovorili bodo o zagotovitvi sil, ki jih Zavezništvo potrebuje za to, da se bo spopadlo z izzivi 21. stoletja in o sodelovanju s partnericami.

 

Vrh Nata v Chicagu naj bi dal odgovore na vprašanja o tem, kakšne sile potrebuje Nato za spremenjeno varnostno okolje do leta 2020 in naprej, ter kako jih bo razvil in vzdrževal v danih ekonomskih pogojih.

 

Na tokratnem vrhu bodo pregledali tudi izpolnjevanje zavez, sprejetih na Vrhu v Lizboni pred dvema letoma. Zavezništvo se bo ponovno zavezalo k dialogu med partnerji in k ustvarjanju sodelovanja. V času ekonomske krize bo pomembno vprašanje tudi, kako najti ravnotežje med uravnoteževanjem nacionalnih proračunov in izpolnjevanjem zavez v okviru Zavezništva. Sprejetih bo več dokumentov, ki se nanašajo na delovanje Nata v prihodnjem obdobju.

 

Program letošnjega vrhunskega zasedanja zveze NATO je na voljo na spletni strani Severnoatlantskega zavezništva.

 

V okviru poti v Združene države Amerike se bo predsednik slovenske vlade Janez Janša v soboto, 19. maja 2012 srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Lemontu, kjer živi večji in najbolj aktiven del tam živeče slovenske skupnosti. Predsednik vlade se bo ta dan srečal še s predstavniki Slovensko-ameriške poslovne skupnosti (Slovenian American Business Association). V Chicagu bo premier predvidoma opravil tudi več bilateralnih srečanj.