NOVICA

17. 5. 2012

Premier Janez Janša: »Doseženo soglasje o začetku postopka za spremembo referendumske zakonodaje.«

(Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: UKOM)

Po današnjem srečanju predsednice in predsednikov parlamentarnih strank ter vodij poslanskih skupin je predsednik slovenske vlade Janez Janša v izjavi za medije izpostavil, da so sogovorniki v razpravi več pozornosti namenili že tretjič obnovljeni ideji o spremembi referendumske zakonodaje ter statusa referenduma v slovenski ustavi. Ob tem so spregovorili o tem, da bi se iz možnosti odločanja na referendumu izvzeli zakoni, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna oziroma zakoni o izrednih ukrepih ter ratificiranih mednarodnih pogodbah. »V zvezi s tem po današnjem sestanku zaenkrat obstaja strinjanje vseh, ki so danes sodelovali v razpravi, tako da  bo postopek v zvezi s tem stekel naprej,« je dejal premier Janez Janša.

 

Po njegovih besedah med predsedniki in predsednico parlamentarnih strank ter vodjami poslanskih skupin obstaja tudi soglasje o tem, da bi referendum o sprejetih zakonih lahko razpisal samo Državni zbor z večino svojih glasov oziroma če to zahteva 40.000 volivcev. »Možnosti, ki danes obstajajo, to je, da referendum zahteva 30 poslancev ali Državni svet, pa bi se v prihodnje brisale,« je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem je opozoril, da med sogovorniki obstajajo različna mnenja o tem, ali bi se v spremembe referendumske zakonodaje uvedlo tudi kvorum glede udeležbe, potreben za to, da bi nek referendum bil veljaven. Po njegovih besedah so bili predlogi o kvorumu različni, zato bodo ustavna komisija oziroma strokovnjaki pripravili rešitev okoli katere bi bilo možno doseči dvotretjinsko soglasje. »Bila je izražena načelna pripravljenost, da se gre v to smer,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Ob tem je še poudaril, da se je razprava na sestanku razvila tudi v povezavi s konkretno referendumsko pobudo za zadržanje Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je bila vložena danes. Pri tem so se predsedniki in predsednica ter vodje poslanskih skupin strinjali, da tovrstna pobuda »ni na mestu« in da »ustavlja celotno državo.«

 

Premier Janez Janša je še izpostavil, da je bilo na sestanku izraženo upanje, da bi prišlo do umika te pobude in do uskladitve, ker je v zvezi s tem problematična predvsem časovna dinamika procedure, ki bi, ne glede na izid referenduma, izničila večino učinkov predlaganih ukrepov za letošnje leto. »Gre za časovno zanko, ki si je Slovenija v tem trenutku, ko se tudi zunanje evropsko okolje bistveno slabša, enostavno ne more privoščiti,« je poudaril predsednik slovenske vlade Janez Janša. 

 

Na sestanku so sogovorniki razpravljali tudi o zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Ker v tem trenutku ne obstaja dvotretjinska večina, ki bi zagotavljala zagotovo sprejetje tega pravila, sogovorniki o tej temi niso izgubljali pretirano besed.