NOVICA

20. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša: »Slovenska skupnost v Lemontu je zelo trdoživa«

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je v soboto v okviru poti v Združene države Amerike in pred vrhunskim zasedanjem Nata skupaj z delegacijo, v kateri sta tudi obrambni minister Aleš Hojs in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Lemontu. Tam namreč živi večji in najbolj aktiven del slovenske skupnosti. Premiera so na srečanju pozdravili generalni konzul Republike Slovenije v Clevelandu Jurček Žmauc, častni konzul Republike Slovenije v Lemontu John P. Vidmar in predsednik Odbora Slovenskega kulturnega središča Martin Hozjan.

 

V okviru slovesnosti, ki je potekala v Slovenskem kulturnem domu, je predsednik vlade imel tudi slavnostni nagovor, v katerem je čestital tamkajšnjim Slovencem, da že desetletja ohranjajo slovensko identiteto in slovensko kulturo prenašajo na mlajše generacije. Ob tem se jim je tudi zahvalil za podporo pri osamosvajanju Slovenije. Poudaril je, da bo Vlada Republike Slovenije še naprej zagotavljala različne oblike podpore tamkajšnjim Slovencem in izpostavil, da je vlada med drugim tudi v ta namen ohranila Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Slovenski skupnosti je predstavil napore, ki jih v tem trenutku vlada vlaga v aktivnosti za izboljšanje gospodarske situacije v Sloveniji. Premier Janez Janša je v nagovoru še poudaril, da si v Sloveniji želimo tesnejšega gospodarskega sodelovanja s slovensko skupnostjo v Združenih državah Amerike.

 

V nadaljevanju se je predsednik slovenske vlade Janez Janša sestal tudi s predstavniki Slovensko-ameriške poslovne Zveze (Slovenian American Business Association). Slovenski premier je sogovornike seznanil z ukrepi za izboljšanje poslovnega okolja, ki jih je slovenska vlada sprejela v zadnjih mesecih in s katerimi bi Slovenija postala tudi bolj ugodno okolje za tuje investicije. Poslovneži pa so izpostavili težave in ovire, na katere so naleteli pri srečevanju s slovensko birokracijo in neodzivnostjo ter z ostalimi ovirami,  zaradi katerih po njihovem mnenju ni več tujih vlaganj v Sloveniji. Predstavili so tudi možnosti za sodelovanje ameriških podjetij s slovenskimi ter spregovorili o izzivih na področju privabljanja novih investicij. »Pogovor je bil zelo koristen za obe strani,” je po sestanku ocenil slovenski premier Janez Janša.

 

"Osebno sem zelo vesel, da sem se danes lahko srečal s tistimi, o katerih sem doslej veliko slišal. Doma v Sloveniji, pa tudi drugod po svetu, gre glas, da je slovenska skupnost tu, v Lemontu, zelo trdoživa, da gre za trdnjavo slovenstva v tem delu Severne Amerike in da je poleg običajnega pestrega družabnega življenja, ki prevladuje povsod, kjer Slovenci živimo, tu tudi zelo bogata šolska dejavnost, s katero se slovensko izročilo prenaša na naslednje generacije," je ob zaključku srečanj v Lemontu še dejal slovenski predsednik vlade Janez Janša.