NOVICA

20. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša na vrhu zveze NATO

(Foto: Uradna stran zveze NATO)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se skupaj z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in z ministrom za obrambo Alešem Hojsom udeležuje vrha zveze NATO v Chicagu. Vrh se začenja danes z vojaškimi slovesnostmi in z zasedanjem Severnoatlantskega sveta (NAC) na ravni predsednikov držav in vlad.

 

Pred vrhunskim zasedanjem je premier Janez Janša v izjavi za slovenske medije izpostavil, da se nekako končuje etapa v razvoju zveze NATO po koncu hladne vojne in približuje zaključek misije zveze NATO v Afganistanu. Tokratni Vrh bo tako namenjen predvsem razmisleku o vlogi zveze NATO v prihodnosti. Po besedah predsednika slovenske vlade tokratni Vrh ne bo prelomni, v smislu, da bi se zveza NATO širila z novimi članicami, »čeprav bo nekaj premikov tudi v tej smeri«.

 

Po njegovih besedah je Severnoatlantsko zavezništvo že zdavnaj preraslo svoje geografske meje in je danes eno ključnih orodij svetovnega reda oziroma zagotavljanja miru. Takšna nova vloga po mnenju predsednika slovenske vlade Janeza Janše bistveno presega prvotne namene te organizacije, ki so bili postavljeni na začetku hladne vojne, zato zveza NATO skuša ta vmesni čas premostiti s številnimi partnerstvi. »Na tem Vrhu bo poleg držav članic, sodelovalo veliko število drugih držav, mednarodnih organizacij, tu bo, na primer, Generalni sekretar Združenih narodov, predsednik Evropskega sveta, voditelji Avstralije in drugih držav, kar predstavlja ta Vrh kot neko globalno srečanje na temo svetovnega miru,« je dejal premier Janez Janša.

 

Glede misije zavezništva v Afganistanu in vprašanja o tem, kako se pripraviti na čas po umiku iz Afganistana ter vprašanja o slovenski udeležbi, je predsednik slovenske vlade  dejal, da se slovenska udeležba sicer zmanjšuje, »vendar bomo ostali do zaključka misije.« Po njegovih besedah bi bilo namreč izjemno nespametno, da »velike napore, ki smo jih vsi skupaj vložili v Afganistan, zavržemo tako, da nekaj mesecev pred koncem misije, vržemo puško v koruzo.« Predsednik slovenske vlade je ob tem spomnil tudi na to, da je Afganistan danes bistveno bolj varno območje za milijone ljudi, da otroci po mnogih letih lahko spet obiskujejo šolo in da imajo pravico do šolanja tudi dekleta, ki tega prej niso mogla. »V nekih relativnih normah je to postala več ali manj normalna država, vendar pa bo morala celotna mednarodna skupnost pomagati, da se bodo zametki civilne družbe in gospodarskega napredka razvijali naprej tudi po letu 2014,« je dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

Ob tem je slovenski premier spregovoril tudi o napovedih hitrejšega umika francoskih bojnih enot. »Predvolilne obljube, ki so bile dane, vsi jemljemo na znanje, in bodo verjetno, če ne v danih, pa v zelo ohlapnih okvirjih, tudi spoštovane,« je dejal. Ob tem je bil mnenja, da bo Francija najverjetneje v zameno za umik bojnih enot prispevala več sredstev za afganistanske nacionalne varnostne sile oziroma da bo sodelovanje kompenzirala na kak drug način.

 

Glede dodatnega vprašanja o morebitni širitvi zveze NATO, pa je predsednik slovenske vlade dejal, da je Slovenija naklonjena politiki odprtih vrat zveze NATO.